Titel: Blond op Bonaire
Auteur: Ellen de Vriend
Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: Mei 2020
Aantal bladzijdes: 271
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ellen De Vriend is journalist voor verschillende kranten en magazines. Daarbij schrijft ze al twintig jaar boeken voor zowel volwassenen als jongvolwassenen (young adult), Blond op Bonaire is De Vriends zesde boek dat bij Karakter Uitgevers verschijnt.

Achterflap: 

Blond op Bonaire is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Linda van Dam vertrekt met haar man Lex, dochter Luna (17) en haar vriendin Guusje voor een tropische vakantie naar Bonaire. Kort voor hun verblijf verdwijnen twee jonge vrouwen spoorloos, beiden blank en blond. Van de ene vrouw ontbreekt elk spoor, van de andere worden teenslippers en een fiets gevonden. Het gerucht dat ze zijn vermoord verspreidt zich als een lopend vuurtje over het eiland. De vakantie van de familie Van Dam verandert ingrijpend wanneer Guusje verdwijnt. Machteloos en met een enorm schuldgevoel tegenover Guusjes moeder, gaat Linda zelf op onderzoek uit. Lukt het haar de waarheid te achterhalen?

Mijn mening:
Blond op Bonaire is in mijn optiek een echte vakantiethriller. Het gevoel op Bonaire te zijn en in een ware nachtmerrie te belanden voelt als werkelijkheid. Het gezin Van Dam besluit een vriendin van hun puberende dochter Luna mee naar het eiland te nemen zodat de meiden daar samen leuke dingen kunnen doen en de ouders Linda en Lex zelf ook iets aan hun vakantie hebben. Door de recente vermissing van twee blonde meisjes op het eiland is het helaas te gevaarlijk om de meiden hun gang te laten gaan. Ze worden uit bezorgdheid beperkt in hun vrijheid maar helaas komt het toch tot de verdwijning van Guusje.

Het is een onmogelijke opgave je kinderen tegen alles te beschermen. Inmiddels is Guusje de derde verdwijning en de familie van Dam gaat kapot van bezorgdheid.

Het is duidelijk dat Ellen De Vriend dit verhaal heeft geschreven vanuit waargebeurde feiten. Verdwijningen van tieners hakken er altijd stevig in, als ouder is dit je ergste nachtmerrie, je leeft in een hel. Dit gevoel heeft Ellen De Vriend zeker over weten te brengen, het is in de opvoeding altijd afwegen wat je wel en niet toestaat. Pubers zoeken grenzen op en daar moeten ouders zich tussendoor manoeuvreren, een zware taak.

Qua spanning is het vooral de familie van Dam waar ik me zorgen over maak, ik leef mee, voel me betrokken en grijp net als hen elke strohalm vast in de hoop dat Guusje terecht komt. Toch is er ook een deel van het verhaal waarin de spanning juist ontbreekt omdat we dat deel vanuit een ander perspectief lezen, deze verhaallijn is mij iets te voorspelbaar.

Blond op Bonaire is een thriller die je makkelijk leest, je hoeft niet al te veel na te denken over hoe de vork in de steel zit, ik zou bijna zeggen een ontspannend boek maar toch is het een verhaal wat je even laat nadenken of je wel een kind van een ander mee op vakantie moet nemen, die verantwoordelijkheid is echt mega groot en dat beseffen mensen zich niet altijd.

Blond op Bonaire krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)