Voor eens en altijdTitel: Voor eens en altijd
Auteur: Andreas Pflüger
Serie: Jenny Aaron #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Renée Vink
Publicatiedatum: juni 2017
Aantal bladzijdes: 420
Recensie: Amanda

Cover
Een zwart/witte cover met een vrouwengezicht met de ogen gesloten. Dit duidt waarschijnlijk op het blind zijn van Jenny Aaron, de hoofdpersoon. Toepasselijke cover dus. Mysterieus, want wat kan een blinde vrouw betekenen in dit geheel?

Auteur
Andreas Pflüger studeerde theologie, germanistiek en filosofie in Berlijn. Hij schreef al vele toneelstukken, hoorspelen en scenario’s voor Tatort. Voor eens en altijd is zijn tweede roman en is een bestseller in Duitsland. Bron: Xander Uitgevers

Achterflap
De Duitse Jenny Aaron behoorde tot de top van de politie, een van de allerbesten. Tot een missie in Barcelona catastrofaal mislukt en Jenny niet alleen haar zicht verliest, maar ook haar collega en geliefde Niko zwaargewond achterlaat. Nu, vijf jaar later, heeft ze geleerd hoe ze in haar donkere wereld kan navigeren, maar wordt ze nog altijd gekweld door het verraad aan Niko. Als Jenny een telefoontje krijgt van haar ex-collega’s uit Berlijn, die haar hulp bij het vinden van een seriemoordenaar nodig hebben, krijgt ze de kans haar eer te herstellen. Wanneer Jenny ontdekt dat ze de dader beter kent dan ze ooit had gedacht, bevindt ze zich al in een razendsnel, bloedstollend kat-en-muisspel in de straten van Berlijn…

 

Voor eens en altijd

 

Mening
De meningen over dit boek lopen behoorlijk uiteen. De één is er lyrisch over, de volgende vindt het helemaal niks. Ik moet zeggen dat ik beide meningen kan begrijpen. Wanneer je in dit boek begint, raad ik aan om dit op een moment te doen dat je echt even tijd hebt om een flink stuk te lezen. Het heeft namelijk even tijd nodig voor het verhaal je echt pakt. Het boek start wat traag en er lijkt nog niet zo heel veel te gebeuren, maar ondanks dat gebeurt er stiekem, op de achtergrond, al wel het nodige wat van invloed is op het verloop van het verhaal. Daarbij is het begin wat warrig, er wordt regelmatig geswitcht tussen personages, maar ook tussen heden en verleden en tussen herinneringen van Aaron van voordat ze blind werd. Hierdoor kan het makkelijk zijn dat je geen idee hebt wat nu echt is en wat een herinnering, wat heden en wat verleden is. Ik denk dat hierop sommige mensen al afhaken, doordat dit voor verwarring zorgt. Ook ik was het soms even kwijt, maar ondanks dat wilde ik toch doorlezen, want het verhaal triggert, het intrigeert en vraagt erom om verder verteld te worden.

Aan de ene kant kom je heel veel over Aaron te weten, haar gedachten, herinneringen, haar ideeën over het leven, maar toch blijft ze ook mysterieus en ongrijpbaar. Ze is een erg uitzonderlijke vrouw die heel duidelijk weet wat haar levensfilosofie is en hoe zij dit in haar leven verwerkt. Ik had echt respect voor haar hoe zij omgaat met haar handicap en de manier waarop zij in het leven staat. De overige personages worden niet heel uitgebreid beschreven maar wel ruim voldoende voor de functionaliteit van het verhaal en de onderlinge verhoudingen. De setting wordt mooi beschreven en je waant je in het koude en besneeuwde Duitsland, in een ijskoude rivier en een klein beetje in Barcelona.

De spanning wordt heel langzaam opgebouwd, is niet altijd en overal heel erg aanwezig, maar het verhaal geeft je constant onderhuidse kriebels. Het is mysterieus en verrassend en dit zorgt ervoor dat je toch door wil blijven lezen. Ik denk dat je dit boek echt onder de literaire thrillers kan scharen.

Voor eens en altijd is een mysterieus verhaal over wraak en verraad, met vlagen wat verwarrend, maar toch blijft het triggeren om gelezen te worden.

Voor eens en altijd

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Met deze scores komt Voor eens en altijd van Andreas Pflüger nipt aan de 4 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)