Niets is waar

Titel: Niets is waar   
Auteur: Lisa Jewell
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Ineke de Groot
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 349
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party door een weddenschap. Het werd in 199 uitgegeven door Penguin en was dat jaar hun best verkopende debuut. Sindsdien heeft Jewell wereldwijd meer dan tien miljoen boeken verkocht en worden ze in 29 talen uitgegeven. Ze woont in Londen met haar man en dochters.

Achterflap:
Podcastmaker Alix Summers ontmoet tijdens haar verjaardagsfeestje in een pub Josie Fair. Toevallig is zij die dag ook jarig en zijn ze precies even oud. Een paar dagen later lopen Alix en Josie elkaar opnieuw tegen het lijf, voor de school van Alix’ kinderen. Josie heeft haar podcast geluisterd en denkt dat ze een interessant verhaal voor Alix heeft. Ze staat, zoals ze zelf zegt, op een belangrijk kruispunt in haar leven.
Alix stelt een proefinterview voor.Josie blijkt een complex verleden te hebben, en hoewel ze Alix een ongemakkelijk gevoel geeft, kan die het toch niet laten om dieper te graven. Zo ontdekt ze dat Josie enkele duistere geheimen verbergt, en voor ze het weet is Josie haar leven binnengedrongen – evenals haar huis. Pas dan begint ze zich af te vragen: wie is Josie Fair? En wat heeft ze gedaan?

Mijn mening:
Niets is waar is inmiddels de vijfde thriller van Lisa Jewell die in het Nederlands verschijnt en ook deze voldeed aan de verwachtingen. De rol van Josie Fair in dit verhaal is subliem uitgewerkt, je weet niet waar je met haar aan toe bent en dat is de verdienste van de schrijfstijl die Jewell hanteert. Zij zorgt ervoor dat je geen grip op Josie krijgt en het gevoel van bedrog houdt je tot het eind in zijn greep. Jewell schrijft vooral op een manier die makkelijk wegleest, natuurlijk zijn er wat puntjes van kritiek te benoemen zoals de geloofwaardigheid van sommige gebeurtenissen, soms iets te eenvoudig en ongeloofwaardig maar dat neemt het leesplezier niet weg. Lisa weet je getuige te laten zijn van het psychisch functioneren van het hoofdpersonage Josie, je kruipt als het ware in haar hoofd. Als je een boek van Jewell oppakt weet je dat er geen ingewikkelde zinnen worden gebruikt, en is zij tevens geen voorstander van het gebruik van veel verschillende personages. Niets is waar heeft één duidelijke verhaallijn waar niet van afgeweken wordt en met de ontknoping kun je vervolgens alle kanten op.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 3

Niets is waar krijgt hiermee afgerond 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)