De mensen die bleven

Titel: De mensen die bleven
Auteur: Lisa Jewell
Serie: De familie #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Ineke de Groot
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman naar aanleiding van een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van romans, die steeds donkerder werden, naar psychologische thrillers. In Engeland komt ze met al haar titels steevast binnen op #1 in de bestsellerlijst en van haar boeken zijn al meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht.

Achterflap:
Londen, in de vroege ochtend van juni 2019: langs de oever van de Theems wordt een zak gevonden. Met menselijke resten. Inspecteur Samuel Owusu laat de resten onderzoeken en ze blijken al jaren oud te zijn. Het gaat om een jonge vrouw die om het leven is gekomen door een zware klap op het hoofd. Ook bevinden zich in de zak enkele aanwijzingen, in het bijzonder de zaden van een zeldzame boom. Dit leidt inspecteur Owusu naar een huis in Chelsea, waar dertig jaar geleden drie mensen dood werden aangetroffen in de keuken, terwijl boven een baby lag te huilen. En het brengt het onderzoek naar een broer en zus in Chicago, die wanhopig op zoek zijn naar de enige persoon die ze iets kan vertellen over hun verleden.
Vier doden. Een onopgelost mysterie. Een familie waarvan de geheimen niet eeuwig begraven kunnen blijven…

Mijn mening:
De mensen die bleven is een vervolg op De mensen boven ons, en om dit plaatje compleet te krijgen raad ik je aan dat boek eerst te lezen. Natuurlijk kun je dit verhaal los lezen maar dan mis je wel de voorgeschiedenis van de hoofdpersonages en kun je je moeilijker inleven in hun situatie. De voorgeschiedenis maakt het psychisch functioneren helderder, want als je dermate ernstige traumatische ervaringen hebt mee gemaakt kun je daar nooit ongeschonden uitkomen.

Lisa Jewell schrijft realistisch en vlot, de verspringingen in de tijd zijn soms wat lastig te volgen, het gaat dan vaak om 2 jaar en dat is verwarrend. Het is ook van belang om de namen van de hoofdpersonages goed op een rijtje te krijgen, ook hierin schept de auteur verwarring, het namenoverzicht voorin het boek was hierbij zeker fijn om als naslag te gebruiken, zeker in het begin.

Ondanks dat Jewell af en toe wat leesverwarring veroorzaakt, lees ik het boek in hoog tempo uit en komt het nadenken over hoe bizar het verhaal eigenlijk is pas achteraf goed binnen.

Jewell legt de nadruk op het psychisch functioneren van de personages en laat ze ook vanuit dat oogpunt handelen. Het verhaal straalt ook een bepaalde triestheid uit, hetgeen de mensen vroeger meemaakten en wat hun tot op het heden blijft volgen is ethisch onverantwoord. Een klein minpunt vond ik sommige aanwijzingen die wel erg makkelijk bedacht waren waarin er eentje blijft hangen die toch wel echt te simpel was, het was zelfs storend, dat is jammer. 

Het verhaal is over de gehele linie spannend, de verschillende verhaallijnen worden vloeiend samengevoegd tot een bevredigende ontknoping.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

De mensen die bleven krijgt hiermee een mooie 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)