De trouwe lezer

Titel: De trouwe lezer
Auteur: Max Seeck
Serie: Jessica Niemi #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Annemarie Raas
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Lilian

Auteur
Voor zijn debuutthriller werd Max Seeck bekroond met de Finse debutantenprijs. Hij leest dolgraag Scandinavische thrillers en luistert tijdens het lezen naar filmmuziek. Seeck heeft een achtergrond in verkoop en marketing en doet zelf ook veel aan de promotie van zijn boeken. Hij spreekt vloeiend Engels en Duits. 

Cover
De naam van de auteur is het eerste wat mij opvalt. In grote rode letters op een witte achtergrond is dat ook niet zo vreemd. De letters liggen erop en zijn voelbaar, het lijkt alsof ze met bloed erop geschreven zijn. De achtergrond is wit en als je beter kijkt zie je dat het een bovenaanzicht is van een bos en open vlakte die besneeuwd zijn. Ik ga ervan uit dat dit te maken heeft met het verhaal. De titel staat onder de naam van de auteur en valt niet echt op. De tekst “Wees voorzichtig met wat je leest, het kan je je leven kosten”, roept vragen op. Ik ben benieuwd!

Achterflap/samenvatting
De vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach.

Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Roger Koponen.

De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?

Mijn mening
De vrouw van schrijver Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een zwarte avondjurk, zittend aan de eettafel en met een vreemde en afgrijselijke glimlach op haar gezicht. Rechercheur Jessica Niemi krijgt het onderzoek naar deze moord toegewezen. Al snel blijkt de moord veel overeenkomsten te hebben met een fragment uit één van Koponens boeken.

Daarna volgen de slachtoffers elkaar in rap tempo op en steeds zijn er verwijzingen naar de thriller-trilogie van Roger. Hebben ze hier te maken met een fanatieke en doorgedraaide fan die de moordscenes kopieert?

“Waarom zou ik bang zijn voor mijn eigen fictie?”
“Omdat de werkelijkheid vreemder is dan fictie.” Zegt de man met het magere gezicht, waarna hij weer gaat zitten. Een nerveuze stilte verspreidt zich door de zaal.

Door flashbacks naar Jessica’s jeugd kom je stukje bij beetje meer te weten over het verleden van Jessica. Is de dreiging er ook voor haar, is zij in gevaar? Weet het team de moordenaar tijdig in te rekenen? Verder zijn er verwijzing naar de heksenjacht, occulte en magie. Mocht dit niet je ding zijn, dan kun je dit boek laten liggen, want ze komen allemaal aan bod.

Jessica denkt aan Mikaels woorden: We weten precies wat ze willen dat we weten. Alleen dat en meer niet. Zijn cynische pessimisme is vaak irritant, maar vaak heeft hij wel gelijk.

Max Seeck laat je in dit eerste deel van een nieuwe thrillerserie kennis maken met rechercheur Jessica Niemi en hoofdinspecteur Erne Mikson. De korte hoofdstukken geven je niet de noodzaak te stoppen, je hebt altijd wel tijd voor nog één hoofdstuk of twee… Het leest vlot en de prettige schrijfstijl van de auteur draagt daaraan bij.

Toch viel het verhaal wat tegen, ik had er meer van verwacht. De spanning liet soms te wensen over en de moorden zijn volgens het team erg schokkend, maar als lezer ervoer ik dat totaal niet zo.

Met flashbacks leer je Jessica beter kennen, je gaat terug naar haar tienertijd en dat verklaart veel van haar karaktertrekken. De overige personages blijven allemaal redelijk vlak, wat ervoor zorgt dat je aandacht regelmatig verslapt.

Ondanks dat niet alles even geloofwaardig en soms wat vergezocht is, heb ik wel genoten. In januari 2022 komt het volgende deel uit en ik ben wel nieuwsgierig hoe het Jessica verder vergaat.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

De trouwe lezer van Max Seeck krijgt van mij 3 sterren.

Lilian

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)