To Lie For

Titel: To Lie For
Auteur: Chinouk Thijssen
Serie: Street Academy #1
Genre: Young Adult thriller
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 192
Recensie: Amanda

Cover
Wat een heerlijke, aantrekkelijke cover! Heel mooi zoals de kleuren van blauw naar paars naar roze overlopen en de witte headset onder de bloedspetters. De hamer en alle bloedspetters geven het gelijk een lugubere uitstraling. Past ook perfect bij het verhaal.

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twintig was begon ze aan haar eerste boek. Met Fataal spel debuteerde ze bij Clavis. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Naast YA-thrillers schrijft ze ook kinderboeken. Wanneer ze niet aan het schrijven is, bezoekt ze scholen.

Achterflap
Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül hebben niet veel, maar ze hebben er wel alles voor over om toegelaten te worden tot STREET ACADEMY. Wanneer ze auditie mogen doen, slaat de sfeer om. De vriendinnen ontvangen dreigberichten van iemand die hen wil tegenhouden. De boodschap? Vertrouw niemand. Want de concurrentie is hard in een wereld vol streetdancers. Moordend zelfs. Een slasher in de streetdancewereld, nog bloedstollender dan de succesvolle Truth or Dance-trilogie.

Mijn mening

Wie is de volgende?

Ik ben altijd in voor een nieuwe Young Adult-serie, dus toen ik deze voorbij zag komen, de cover/titel zag en de achterflap las, was ik meteen enthousiast. Klonk super! Sowieso zijn de boeken van Chinouk over het algemeen prima leesvoer. Leuk dat het boek begint met een playlist met muziek die in het boek gebruikt wordt, tijdens het lezen heb ik eigenlijk nooit muziek aan, maar tijdens het schrijven van deze recensie heb ik de playlist wel aangezet, lekker om in de mood te komen!

Kill it. … Blaas iedereen omver om te komen waar je wilt.

Je wordt meteen midden in het verhaal geslingerd zodra je begint met lezen, een goede binnenkomer vind ik! Het zet gelijk de toon en zorgt voor hoge verwachtingen voor het verdere verhaal. De personages Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül zijn leuke meiden, die het niet makkelijk hebben in het leven. Ze leven allemaal in meer of mindere mate in armoede en het enige wat ze hebben en waar ze goed in zijn, is streetdance. Dit doen ze dan ook vol overgave. Wanneer ze horen dat er een heuse academie bestaat waar de beste dansers en choreografen vandaan komen, willen ze auditie doen. Ze willen weg uit de armoede waar ze nu leven. Maar de auditie gaat over lijken…

Dans als een slang. Gedraag je als een slang. Win als een slang.

Wat een goeie personages heeft Chinouk gekozen voor dit verhaal. In plaats van meiden die alles al hebben, zijn het meiden die midden in het leven staan en hard willen vechten voor hun droom om een mooie toekomst op te bouwen. Ze worden heel levendig beschreven en je kunt je prima inleven in hun situatie, ook al ken ik (gelukkig) geen armoede. De verhaallijn is spannend, vlot en heeft veel vaart, maar hier en daar ook weleens een wat ongeloofwaardig momentje. De schrijfstijl is heel open en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door het verhaal heen powermoved en bezorgt je de nodige headspins. Voor je het weet, ben je aanbeland bij de enorme cliffhanger. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende deel, want met zo’n cliffhanger je verhaal afsluiten, dat doet verlangen naar meer!

Het eerste deel in de Street Academie-serie, To Lie For, krijgt van mij een mooie 4 sterren. Ik ben heel benieuwd naar To Kill For!

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)