Je hebt één nieuwe volger

Titel: Je hebt één nieuwe volger
Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: Young adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 208
Recensie: Yfke

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie.
Naast het schrijven van young-adultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector. Op dit moment wordt er gewerkt aan het filmscript van Fataal spel.

Achterflap
Vlogger Sterre vertrekt samen met drie andere influencers naar Turkije voor een promoreis. Althans, dat denken ze. Want tijdens hun verblijf in het Turkse dorpje Oba ontdekken ze gaandeweg dat er iets niet in de haak is. Buiten en binnen loopt iemand rond die hen in de gaten houdt, die elke beweging filmt en die dichterbij is dan ze vermoeden. Sterre wil maar één ding: naar huis. Maar dat gaat zomaar niet. Niemand is veilig, tot aan de laatste seconde.

Mijn mening
Als volslagen vreemden voor elkaar vertrekken Sterre, Liz, Romy en Brenda op uitnodiging naar Turkije voor een promoreis. Al snel beginnen er vreemde dingen te gebeuren; iemand lijkt om het verblijf van de vier heen te sluipen en hen in de gaten te houden.
Als er vreemde beelden opduiken tussen het materiaal dat vlogger Sterre maakt voor de promoreis, kun je er echt niet meer omheen: dit gebeurt met opzet. Maar wie doet dit, en waarom?
Dat de vier meiden zich op een voor hen onbekende plek bevinden en zijn overgeleverd aan elkaar en hun gastheren, maakt het verhaal al direct spannend. Tegenvallende accommodaties, een meningsverschil hier en daar, en vreemde toevalligheden zetten het nog meer op scherp.

De momenten dat iemand opmerkte dat ze bekeken werd, deden me alleen wel erg denken aan de Truth or Dance-trilogie, waarin de hoofdpersoon ook wordt bespied en bedreigd door een mysterieus persoon. Voor mij was dat een klein minpuntje.
Desondanks leef je mee met Sterre, Liz, Romy en Brenda, en voelt de dreiging continu boven hun hoofden hangen, zelfs als er maar iets heel kleins gebeurt.
Hoe verder het verhaal vordert, hoe banger je bent dat er echt iets vreselijks gaat gebeuren. Heel spannend en tof gedaan.

Over de ontknoping heb ik wel een dubbel gevoel. Ik geniet er heel erg van als een auteur me op het verkeerde been kan zetten, en dat lukte hier heel goed. Met opzet worden er dan bepaalde dingen vaag gehouden of amper benoemd. Daardoor was ik er alleen tijdens het lezen ook vaak niet zeker van waar het nu allemaal naartoe leidde, en moest ik bij de ontknoping voor mijn gevoel best wel schakelen.

Al met al geef ik Je hebt één nieuwe volger de volgende beoordeling:

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Eindscore: 3,5 ster Je hebt één nieuwe volger

Yfke

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)