Alles voor jou

Titel: Alles voor jou
Auteur: Susanne Koster
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: december 2020
Aantal bladzijdes: 259
Recensie: Amanda

Cover
Bijzondere cover, in eerste instantie dacht ik dat het meisje op de cover zweefde en vond ik dat een vreemde keuze, aangezien het geen fantasyverhaal is. Maar nu, na het lezen van het boek begrijp ik de cover helemaal en had het niet beter gekozen kunnen worden.

Auteur
Susanne Koster schrijft realistische jeugd- en Young Adult romans, daarnaast heeft ze ook een aantal populaire psychologische thrillers op haar naam staan. Het bespreekbaar maken van vaak lastige onderwerpen loopt als een rode draad door het werk van Susanne Koster.

Susanne geeft niet alleen lezingen, maar ook workshops waarbij de onderwerpen uit haar verhalen (o.a. kindermishandeling, verkeerde vrienden, jaloezie, psychische problemen) centraal kunnen staan en waarbij interactie met de toehoorders voor een extra verdiepingsslag kan zorgen.

Achterflap
Donna en Sem zijn al jaren beste vrienden en kennen elkaar als geen ander. Maar wanneer Donna in hetzelfde huis als Sem op kamers gaat wonen, ontstaan er scheurtjes in hun hechte vriendschapsband. Als er dan ook nog sprake is van een nieuwe liefde, wordt hun vriendschap tot het uiterste getest. Geheimzinnige incidenten zetten hun toch al gespannen relatie op scherp. Met dramatische gevolgen.

Een spannende psychologische roman over vriendschap, jaloezie en wraak. Voor young adults.

Mijn mening

Ik draaide om en even leek het alsof ik werd tegengehouden. De mouw van mijn jasje zat om de trapleuning. Ook dat nog. Geërgerd trok ik hem in twee of drie keer los en voelde iets in mijn rug.

De voorgaande boeken van Susanne Koster heb ik bijna allemaal gelezen en het zijn stuk voor stuk aanraders. Moeilijke, boeiende, schrijnende en belangrijke onderwerpen, verwerkt in goede en spannende verhalen. Verhalen waarmee je je op de een of andere manier prima kunt identificeren en waarbij je je met gemak kunt inleven in de personages. Dat verwachtte ik uiteraard ook van haar nieuwste creatie. Spanning, een onderwerp wat ertoe doet, goede plot en goed uitgewerkte personages.

‘Maar ik heb je vergeven. Natuurlijk heb ik je vergeven. Dat is liefde. Daarom hoor je bij mij. Alleen bij mij.’

Het verhaal begint spannend met een proloog waarbij je je vingers af wil likken, er valt iemand van een balkon en we lezen hoe de persoon die valt dit zelf ervaart. Een klapper van een begin. Hierna maken we kennis met Sem, een 21-jarige knul die zelf kleding ontwerpt en maakt. Sem is homo en single maar heeft een ontzettend hechte band met zijn vroegere buurmeisje, en nu allerbeste vriendin, Donna. Wanneer de medebewoner van Sem verhuist, vindt Donna het bijna vanzelfsprekend dat ze nu bij Sem gaat wonen.

Het volgende hoofdstuk is vanuit het perspectief van Donna, de hoofdstukken wisselen voortdurend tussen Sem en Donna. Donna is een rijkeluiskindje die alles heeft wat haar hartje begeert. Behalve de allergrootste liefde van haar leven: Sem. Maar wat doe je als je al jaren weet dat je beste vriend homo is?

Na de proloog had ik het gevoel in een romantisch verhaal terecht te zijn gekomen. Voor mijn gevoel duurde dat deel van de verhaallijn wel wat lang voordat we to the point kwamen. Gelukkig kwam de omslag wel en werd het razend spannend en wilde ik alleen maar verder lezen. Achteraf bezien was het eerste deel wel nodig om de juiste plotlijn uit te kunnen zetten, want van dat deel hangt het verhaal bijna volledig af. De schrijfstijl van Susanne is als vanouds, heerlijk vlot, spannend en met voldoende diepgang in Sem en Donna om je in te kunnen leven in hun gevoelens en gedachten.

Alles voor jou is een spannende Young Adult gevuld met vriendschap, oneindige liefde maar vooral wat die oneindige liefde aan jaloezie en wraakgevoelens bij een mens kan oproepen. Combineer die gevoelens met een ernstig trauma uit het verleden, dan slaan ze om naar handelingen met verstrekkende gevolgen…

Alles voor jou krijgt van mij de mooie eindscore van 4,5 ster.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)