Titel: Op het einde gaan ze allebei doodOp het einde gaan ze allebei dood
Auteur: Adam Silvera
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Vertaling: Lies Lavrijsen, Tine Poesen
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Manon

Auteur
Adam Silvera is geboren en opgegroeid in The Bronx, New York, waar hij nog steeds woont.  Hij is o.a. werkzaam geweest als kinderboekverkoper en schreef recensies over kinder- en young adult boeken. Op het einde gaan ze allebei dood is zijn derde boek. 

Achterflap
Iets na middernacht krijgt Mateo telefoon. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze vandaag zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar ze brengen de laatste dag van hun leven samen door in New York. Het loopt allemaal anders dan ze hadden verwacht, maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.  

Mijn mening
Het boek is opgedeeld in vier delen. In de diverse delen lees je eerst hoe Mateo en Rufus beiden net na middernacht worden gebeld door Death-Cast dat ze vandaag doodgaan en hoe ze daar de eerste uren mee omgaan. Hoe Mateo en Rufus door middels van een laatste-vriend-app bij elkaar komen. Ook al zijn ze heel verschillend, toch blijven ze bij elkaar en hebben ze elkaar nodig. Hoe hun band zich verder ontwikkelt op die allerlaatste dag van hun leven. Twee wildvreemden die tot voor kort niet eens wisten van elkaars bestaan.   

Tevens worden de delen ook weer opgedeeld in hoofdstukjes, met de tijd daarbij, waarin afwisselend Mateo, Rufus en een aantal anderen aan het woord komen. Elk tijdstip komt in een wisselend perspectief aan bod komt, wat het boek een afwisselend karakter geeft. Erg fijn om te lezen.  

Twaalf uur geleden werd ik gebeld met de boodschap dat ik vandaag doodga, en ik leef nu al meer dan toen. 

Ik dacht toen ik begon met lezen: ‘ik weet al hoe het afloopt, dus hoe spannend kan het nog zijn?’ Maar wat heb ik mij daarin vergist zeg! Zeker door de tijdstippen bij elk hoofdstuk ben je benieuwd wie er nog leeft en wie niet. Zijn ze op tijd met afscheid nemen van hun geliefden en wil je weten of ze het misschien toch wel overleven? Ook al staat er duidelijk op de achterflap dat ze echt doodgaan… De band die Mateo en Rufus ontwikkelen is mooi om te lezen. Je gaat zelf ook nadenken wat zou jij doen als je weet dat je die dag doodgaat. Kortom: Adam Silvera heeft een mooi boek in elkaar gezet wat stof geeft tot nadenken. Voor elke young adult liefhebber die eens wat anders wil lezen, is dit absoluut een aanrader!  

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4 

4,5 ster 

Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)