Titel: De tijd van de vuurbloemenDe tijd van de vuurbloemen
Auteur: Sarah Lark
Serie: Rata Station #1
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Jolanda te Lindert
Verschijningsdatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 848
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sarah Lark boekte internationaal groot succes met haar romans over Nieuw-Zeeland. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 4 miljoen exemplaren verkocht.  

Samenvatting:
‘Het seizoen van de vuurbloemen’ (‘Die Zeit der Feuerblüten’) van Sarah Lark is het eerste deel van een nieuwe Nieuw-Zeeland-trilogie. Eerder verschenen in Nederland de ‘Land van belofte-trilogie’ en twee delen van de ‘Eiland van duizend bronnen-serie’. Voor de lezers van Sofia Caspari en Leila Meacham.

Duitsland, 1837. Ida sluit zich aan bij een groep jonge mensen die naar Nieuw-Zeeland zullen vertrekken. Hun is land beloofd, en vrijheid. Maar als het aan Ida lag, mocht Ottfried, haar door haar familie uitgezochte verloofde, wel achterblijven.

Nieuw-Zeeland, 1837. Cat is opgegroeid in een bordeel, en weet dat ze binnenkort gedwongen zal worden daar ook zelf de kost te verdienen. Ze vlucht weg, het binnenland in, op zoek naar een andere toekomst voor zichzelf. Ida en Cat ontdekken al snel dat je niet altijd iedereen op hun woord kunt geloven. Lukt het hen om toch het nieuwe begin te vinden dat zij zoeken?  

Mijn mening:
De cover van dit boek bevat een mooi natuurplaatje wat passend is bij het verhaal.  

Sarah Lark besteedt in haar verhalen veel aandacht aan het beschrijven van de omgeving, hierdoor krijg je een mooi beeld van de leefwijze van zowel Ida als Cat. Twee dames met een totaal verschillende achtergrond maar door het lot aan elkaar verbonden. 

Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw, als nomaden trekken zowel Ida als Cat noodgedwongen van de ene naar de andere plaats en voelen zich nergens op hun gemak. Het moet verschrikkelijk zijn als je altijd op de vlucht bent en je nergens thuis voelt.
Cat is gevlucht uit een bordeel, zij wil pertinent niet het leven leiden wat anderen met haar voor ogen hebben, Ida emigreert met haar familie naar Nieuw-Zeeland. Beiden proberen uit de armoede te komen en middels hard werken een toekomst op te bouwen. Helaas is het de liefde die roet in het eten gooit, het geluk ligt voor het grijpen maar het lukt niet hem te pakken. 

De angst gestraft te worden als ze de normen en waarden van het leven dat hen opgedrongen is niet naleven maken het leven voor zowel Ida als Cat ondraaglijk. Ze gaan samen een lange weg om hun doel te bereiken en rust te vinden.   

De tijd van de vuurbloemen is mijn eerste kennismaking met Sarah Lark en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet erg enthousiast ben. Waar ik mijn hand normaal gesproken niet omdraai voor een lekker dik boek, was deze voor mij echt te dik. De beschrijvingen van de omgeving waren te uitgebreid en de zoektocht te lang. De bizarre levens van beide dames maakte niet hetgeen in mij los waar ik op gehoopt had. Ik kan me overigens helemaal voorstellen dat er een heleboel lezers zijn die dat gevoel wel krijgen, het is hier echt een kwestie van smaak en gevoel. 

Het was een bijzondere ervaring om kennis te maken met Sarah Lark maar ik voeg haar helaas niet toe aan mijn favoriete schrijfsters.  

De tijd van de vuurbloemen krijgt van mij 3 sterren. 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)