Titel: SusSus
Auteur: Jonas T. Bengtsson
Genre: Roman
Uitgeverij: Koppernik
Vertaling: David Gravling
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 159
Recensie: Danielle

Jonas T. Bengtsson (1976) debuteerde in 2005 met  Aminas breve, dat bekroond werd met de BG Banks Debutantpris. Zijn tweede roman, Submarino (2009), kreeg de PO Enquist Prisen en werd verfilmd door Thomas Vinterberg. Een sprookje stond op de shortlist van de 2012 Danish Radio Literature Prize voor de beste roman van het jaar. Zijn werk is vertaald in twintig landen.  

Sus is negentien jaar, maar ze lijkt een meisje van twaalf. Haar broer ligt op de intensive care met een granaatsplinter in zijn hoofd en haar vader zit in de gevangenis.
Sus heeft besloten om haar vader te doden zodra hij vrijkomt, maar dat zal niet gemakkelijk zijn omdat hij geen gewoon mens is maar een monster. Daarom traint ze zichzelf, test zichzelf, probeert harder te worden. Sus bereidt zich voor.
Sus is een duister en meeslepend verhaal over wraak, dat tegelijkertijd met warmte en empathie het leven beschrijft van een meisje dat gedwongen is te vroeg volwassen te worden.  

De test was gisteren geweest: Vrees. Angst, pijn, uithoudingsvermogen. En wilskracht. Dat zijn de dingen die ze test.

De cover heeft een lieflijke uitstraling met het snuitje van een kat. Zodra je met het verhaal begint kom je er al snel achter dat Sus in een verwrongen wereld zit die mede tot stand is gekomen doordat haar broer in het ziekenhuis is beland en haar vader in de gevangenis zit. Haar focus ligt niet bij het gewone dagelijkse leven maar meer hoe ze kan overleven en hoe ze zichzelf kan versterken om haar vader om te brengen.  

Sus veracht, maar ze hoopt het op een dag te kunnen upgraden naar haat. Haat kan woede worden, en woede is het beste tegengif tegen angst, daar is ze bijna zeker van.

Sus is een melancholisch verhaal over een meisje dat alle liefde mist en dus ook niet weet hoe om te gaan met de liefde die andere haar willen geven. Op het moment dat ze een katje aanschaft die ze ‘morgen weg’ noemt en de warmte voelbaar is van dit kleine beestje, groeit de twijfel of ze sterk genoeg kan zijn om uiteindelijk haar doel te bereiken. Sus bereidt zich voor maar is ze op tijd klaar, dat als haar vader vrijkomt, ze de wilskracht heeft om haar vader dan ook werkelijk te doden?  

Ik geef Sus 3,5 ster. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)