Titel: ShowstopperShowstopper
Auteur: Hayley Barker
Serie: Showstopper #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Zosja Jonker
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 415
Recensie: Amanda

Cover
Een super mooi vormgegeven cover. Een cover die er in de winkel echt uitspringt door de kleuren en de aantrekkelijke titel. Bovenaan de cover staat een doodshoofd, wat eigenlijk al suggereert dat het een spannend boek moet zijn. De tekst ‘Strijd op leven en dood’ bevestigt dat vermoeden.

Auteur
Hayley Barker behaalde haar bachelordiploma en heeft achttien jaar lang Engels gegeven op de middelbare school. Door de groeiende vijandigheid en het toenemen van geweld tegen minderheden in Engeland, kwam ze op het idee voor Showstopper.

Achterflap
Showstopper van Hayley Barker is deel 1 in een spannend YA-tweeluik voor de fans van De Hongerspelen. Superspannende young adult voor 13 jaar en ouder.

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.
Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.
Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

In een andere wereld zouden we allemaal ons eigen pad bewandelen, maar hier vormen we een eenheid. We delen ons bestaan: dezelfde zorgen, dezelfde ellende, dezelfde wrok.

Mijn mening
Wat een boek! Als je de cover ziet en je in je achterhoofd houdt dat het een Young Adult betreft, dan verwacht je niet de inhoud die hier tentoongesteld wordt.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Hoshiko, die in het circus leeft en een Droesem is. Ben is de zoon van een vooraanstaand politica en behoort tot de Zuivere. Hoshiko heeft een zwaar leven en is als klein meisje weggerukt bij haar ouders en broertje, die ze zich bijna niet meer kan herinneren. Ben heeft alles wat zijn hartje begeert en heeft altijd een beveiliger achter zich aanlopen. De levens van deze twee pubers lijken in de verste verte niet op elkaar. Ben en Hoshiko worden heel goed uitgewerkt, je leeft met ze mee en voelt sympathie voor beiden.

Mijn moeder is geen watje en daar is ze trots op. Als haar iets niet bevalt, brengt ze er verandering in. Neem de wereld in je handen en kneed er de planeet van die je graag zou zien, dat is haar motto.

Barker weet in deze spannende en razendsnelle Young Adult ook nog even een maatschappelijk probleem in je schoot te werpen. De onderdrukking van de minderbedeelden en het geweld tegen mensen die ‘anders’ zijn dan ‘normale’ mensen. Maar wat is anders en wat is normaal? Dat wordt in dit boek zeer goed in beeld gebracht, hoe mensen zich laten leiden door mensen met macht en zeggenschap. Door onwetendheid. Wat dit betreft heeft het boek ontzettend veel raakvlakken met de werkelijkheid.

Onze dierbaren verliezen we niet; die blijven ons bij, we dragen ze mee, diep vanbinnen. Zij maken ons tot wie we zijn.

Wat ik niet had verwacht was de ronduit gruwelijke scenes die in het boek beschreven worden. Wauw, vol verbazing lees je over de vreselijke behandelingen die Hoshiko en de andere mensen in het circus moeten ondergaan. Maar vooral de aanmoedigingen van het publiek!

Het verhaal zit echt goed in elkaar, de plot is spannend en verrassend. De schrijfstijl is eenvoudig en heel vlot, je vliegt als het ware door het verhaal heen. De hoofdstukken zijn kort tot zeer kort, soms maar een halve pagina per hoofdstuk omdat je dan alweer switcht van Hoshiko naar Ben of andersom. Dit zorgt voor heel veel vaart, maar dus ook dat het verhaal veel te snel uit is. Wat een leuk detail is, is dat de hoofdstukken van Hoshiko versiert zijn met het silhouet van een meisje dansend op een koord. De hoofdstukken van Ben hebben het silhouet van een jongen op een berg.

Showstopper is een gruwelijke, snelle en spannende Young Adult die de vinger precies op de zere plekken in de maatschappij weet te leggen. We kunnen nog veel leren van de kijk op het leven van Ben en Hoshiko.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op 4,5 ster voor Showstopper van Hayley Barker. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het tweede deel in dit tweeluik.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)