Titel: De vrouw in het raamDe vrouw in het raam
Auteur: A.J. Finn
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Hien Montijn
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 410
Recensie: Yfke

Cover
De in dikke rode letters gedrukte titel piept als een echte voyeur tussen de ‘lamellen’ van de kaft door, op een donkere achtergrond. Een speelse verwijzing naar het verhaal die tegelijkertijd mysterieus en zelfs een beetje onheilspellend is – want wat schuilt er in die duistere achtergrond? Een mooi vormgegeven, passende kaft.

Auteur
A.J. Finn
is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New York. Na zijn studie was Finn recensent van thrillers en redacteur in Londen bij Sphere/Little, Brown. Hij heeft gewerkt met auteurs als Karin Slaughter, J.K. Rowling, Robert Galbraith, Nicci French en Patricia Cornwell.

Achterflap
Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

Mijn mening
Anna Fox is een eenzame vrouw die haar angsten voornamelijk met oude films, sterke drank en het bespioneren van haar buren op afstand probeert te houden. Finns schrijfstijl weerspiegelt Anna’s gemoedstoestand feilloos vanaf de eerste pagina: het innerlijke monoloog van Anna is staccato, soms bijna fragmentarisch, en bevat redelijk wat zelfspot en humor met een scherp randje. Het is een veelzijdige leesoefening.

Al voordat er sprake is van een gebeurtenis die het kernverhaal van De Vrouw In Het Raam in gang zet, heb je een beklemmend gevoel. Anna is veroordeeld tot haar woning. Haar isolatie zet de toon. Verder benadrukken het weinige contact dat ze met andere mensen heeft haar beklemmende eenzaamheid: Anna praat òf met mensen via een chatroom, òf met de weinige mensen die haar thuis opzoeken. Zelfs met haar zwijgzame huurder heeft ze amper contact. De mensen uit de chatroom hebben haar nodig, de mensen die haar thuis opzoeken heeft zij nodig. Eigenlijk is er niemand met wie ze een gelijkwaardige relatie heeft.

Met die elementen is het niet moeilijk om je te verliezen in De Vrouw In Het Raam, wanneer het verhaal eenmaal op gang komt.

Het boek zelf is opgedeeld in dagen, met een of meerdere hoofdstukken per dag (het aantal hoofdstukken neemt toe naarmate het boek vordert).
Eind november begint het, en in minder dan een maand ontvouwt het hele verhaal zich: in de eerste dagen introduceert Finn op zijn gemak de ingrediënten voor zijn thriller, vanaf begin november neemt het tempo toe en wordt steeds verder opgevoerd tot de uiteindelijke climax.

Op de eerste dag heb je al meteen een goed beeld van wat voor persoon Anna is, wanneer ze haar buurvrouw bespiedt die regelmatig ‘buitenechtelijk gezellig’ is. Tot Anna een moord denkt te zien, komt ze over als een redelijk betrouwbare verteller. Ondanks de drank en wat twijfelachtige spionage-hobby.
Maar daarna, en terwijl het verhaal zich naar de ontknoping toe werkt, begint dit beeld zich langzaam te ontrafelen. Tegen die tijd ben je al zodanig emotioneel bij Anna betrokken dat je eigenlijk hoopt dat ze daadwerkelijk heeft gezien wat ze denkt gezien te hebben.

Of dat zo is, weet je pas op het laatste moment. Hoewel de woorden ‘volkomen onvoorspelbaar’ niet voor iedereen zullen opgaan, zet het debuut van Finn je met succes regelmatig op het verkeerde been en houdt je scherp. Mede door het gebruik van Anna’s liefde voor oude films en de elementen daaruit die terugkomen in het verhaal zelf, is niets wat het lijkt en weet je vaak niet waar je aan toe bent. Het is een geslaagde psychologische thriller, die zorgt voor veel leesplezier.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

De Vrouw In Het Raam is een heerlijke debuutthriller die de 4,5 ster zeker verdient.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)