Titel: De therapeut De therapeut
Auteur: Helene Flood
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Bianca

Auteur
Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper. Floods thrillerdebuut De therapeut blinkt uit door haar nauwlettende oog voor detail en een scherpe opmerkzaamheid. Ze woont in Oslo met haar man en twee zoons. In Noorwegen stond De therapeut al in de eerste week van verschijnen op nummer 2 in de bestsellerlijsten, direct onder landgenoot Jo Nesbø.

Achterflap

Het huis is leeg zonder haar man. Maar waarom heeft ze het idee dat ze niet alleen is?

Sara is psychologe en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden. Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje aan Sara stuurde. Het grote, half gerenoveerde huis voelt opeens leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen, en ’s nachts klinken voetstappen op de lege zolder boven Sara’s slaapkamer. Wanneer ze erachter komt dat Sigurd vermoord is, verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze als psychologe haar eigen geheugen en gevoel wel vertrouwen? En is ze nog veilig?

Mijn mening
Helene Flood schrijft De therapeut vanuit haar eigen kennis en ervaring als psycholoog.

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon Sara, zij is psycholoog en dat staat mijns inziens te veel op de voorgrond. Sara maakt een wat uitgebluste indruk, het werk valt haar zwaar en het huis wat zo mee kan doen aan het programma Help, mijn man is klusser!, zorgt ervoor dat ze tegen een burn-out aanzit. Het is vanzelfsprekend dat hierdoor ook de relatie met haar man Sigurd niet loopt zoals ze wil.
Het is een verhaal dat compleet draait om het functioneren van Sara en hoe zij de vermissing van haar man Sigurd verwerkt. Op zich een goede invalshoek, als het hoofdpersonage je dan weet te raken, maar dat is niet zo. Het boek heeft te veel een therapeut-achtig karakter. Alsof Sara in behandeling is bij een psycholoog, meer geschreven vanuit de professionele hulpverlener dan vanuit het slachtoffer. Ik mis de diepgang op het emotionele vlak. Hierdoor wordt ook het thrillergehalte ondergesneeuwd.

De moord op Sigurd is bijzaak, hierdoor ontbreekt de spanning en is het verhaal te langdradig. Pas tijdens het lezen van de laatste vijftig bladzijden ligt de nadruk op de moordenaar, dit is jammer. De ontknoping is voor mij ook niet bevredigend, het blijft in het ongewisse wat zich nou precies heeft afgespeeld.

Spanning: 2
Plot: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 2
Originaliteit: 2
Psychologie: 3

De therapeut krijgt van mij helaas maar 2 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)