De prooi

Titel: De prooi
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Willemien Werkman
Publicatiedatum: Augustus 2022
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Ze is van oorsprong waterbouwkundig ingenieur en begon naast haar werk met het schrijven van kinderboeken. In 2005 debuteerde ze met haar eerste thriller, Het laatste ritueel. Verschillende van haar thrillers werden genomineerd voor de Glass Key Award en zijn verfilmd. Na de eerste serie thrillers met Thora Guðmundsdóttir in de hoofdrol, begon ze in 2018 met een nieuwe serie rond Freyja & Huldar. Inmiddels heeft ze meer dan tien thrillers op haar naam staan, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Achterflap
Tijdens de koudste dagen van het jaar is een reddingsteam op de afgelegen hoogvlakten van IJsland op zoek naar een groep vermiste mensen. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Waarom verlieten ze de eenvoudige hut waar ze verbleven, totaal onvoorbereid op de barre weersomstandigheden?

Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats. Er wordt een onverklaarbare plas bloed gevonden in de sneeuw, een kinderschoen duikt op tientallen jaren nadat die begraven was en in de rotskust bij de zee ontstaat een groot zwart gat, dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mensen lijkt te hebben.

Mijn mening
Na de serie met Freya en Huldar in de hoofdrol, is dit weer een standalone. Ik moest hierdoor even schakelen, want de cover is wel in dezelfde trant als die van de serie. Maar het boek is totaal anders. We maken kennis met Jóhanna, zij werkt als vrijwilliger bij de reddingsdienst, en haar man Geiri die bij de politie werkt. Daarnaast loopt de verhaallijn over de broers Hjörvar en Kolbeinn, die er pas achter zijn gekomen dat ze een klein zusje hadden en nu op zoek gaan naar haar. En dan is er nog de verhaallijn die min of meer bij de verhaallijn van Jóhanna hoort, over Dröfn, die met haar man, vrienden en een ecoloog een gevaarlijke wandeltocht ondernemen.

De kou, sneeuw, het gure weer en de witte vlaktes spatten van de pagina’s en zorgen ervoor dat je zelf op de bank nog net iets verder wegkruipt onder je dekentje. Je leeft mee met Jóhanna, die met de reddingsdienst op zoek gaat naar een groepje mensen dat in het erbarmelijke weer is omgekomen. Maar ook met Hjörvar, die op zoek is naar informatie over zijn zusje en hierbij op vreselijke dingen stuit. De verhaallijn rondom Dröfn tijdens de wandeltocht speelt zich eerder af dan de andere verhaallijnen. Uiteindelijk blijken alle verhaallijnen toch ergens samen te komen en zit er in allemaal ook een bovennatuurlijk tintje verwerkt. Dit maakt het verhaal op sommige momenten best even spooky en geeft net een beetje extra dimensie aan het verhaal.

Sigurdardóttir weet een goede, spannende en creepy sfeer neer te zetten, waardoor je door wilt lezen en er zelf de kriebels van krijgt. De ontknoping was een complete verrassing, die had ik niet zien aankomen. Maar door het hele verhaal werden regelmatig wat losse eindjes opengehouden, die uiteindelijk niet meer opgepakt werden. Wat zonde is, want nu blijven er toch nog wat dingen onbeantwoord.

De prooi is een ijskoude, spannende en goed geschreven thriller die je aan de ene kant op het puntje van de bank doet zitten, maar aan de andere kant juist dieper onder je dekentje in een hoekje van de bank laat wegkruipen.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee komt De prooi uit op een mooie 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)