Titel: Op een dag
Op een dagAuteur: Gytha Lodge
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Hien Montijn
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 392
Recensie: Bianca

Over de auteur
Gytha Lodge studeerde Engels in Cambridge en schreef toneelstukken en prijswinnende games. Op een dag is haar debuut, en de eerste in een serie thrillers met Jonah Sheens als hoofdpersonage  

Achterflap
In de zomer van 1983 gaan zes schoolvrienden kamperen in een bos. De jongste van het stel is Aurora Jackson; ze is helemaal overdonderd dat ze mee mag. De volgende ochtend worden er maar vijf vrienden wakker – Aurora blijkt verdwenen en ondanks de intensieve zoektocht die volgt is er geen spoor van haar te bekennen.

Dertig jaar later worden er in het bos de resten van een lichaam gevonden. Inspecteur Jonah Sheens wordt op de zaak gezet, maar hij twijfelt er niet aan wat hem te wachten staat: Aurora is eindelijk gevonden. Hoewel de vrienden altijd hebben beweerd onschuldig te zijn, worden de botten gevonden op een plek die alleen zij kennen. Sheens en zijn team duiken in het oude onderzoek, en komen al snel vreemde tegenstrijdigheden tegen. Het lijkt erop dat de moordenaar altijd dichterbij was dan iedereen dacht.  

Mijn mening
Op een dag is het eerste deel in een serie waarin Jonah Sheens de hoofdrol speelt. Jonah heeft sinds kort een nieuwe collega, Julliette Hanson, vanaf nu luisterend naar de naam Hanson. Samen worden ze op de zaak ‘Aurora’ gezet. Een zaak die dertig jaar onopgelost is gebleven, maar wanneer recent de botten van het meisje worden gevonden wordt de zaak heropend.  

Tal van aanwijzingen blijken naar de vriendengroep te wijzen die al die jaren vrijuit zijn gegaan. De vraag is, waar heeft het rechercheteam toentertijd steken laten vallen waardoor deze zaak niet is opgelost? Dit roept bij mij gelijk vragen op, die worden in het verhaal vrij snel  beantwoord, gelukkig, anders zou het allemaal wel erg eenvoudig bedacht zijn.  

We maken in het eerste deel kennis met Sheens en Hanson, en die kennismaking blijft oppervlakkig. Over hun privéleven wordt nog weinig losgelaten en ik hoop dat er wat dat betreft in ieder geval in het tweede deel potentie zit. Anders zal ik snel afhaken vrees ik.  

De leugens die de getuigen hem vertelden vervulden hem met een soort gerechtvaardigde verontwaardiging en de drang hen net zo lang te bewerken tot ze de waarheid vertelden. 

Op een dag is een continue speurtocht naar hetgeen zich nou daadwerkelijk dertig jaar geleden heeft afgespeeld. Op enkele afdwalingen naar persoonlijke sores na, maakt de speurtocht het verhaal af en toe een beetje eentonig. Toch was mijn nieuwsgierigheid dermate gewekt dat ik wilde weten wat in die bewuste nacht nu was gebeurd. De schrijfstijl van Lodge weet je aandacht bij het verhaal te houden, qua emotionele diepgang hoop ik nog wel op progressie maar het leesplezier was zeker aanwezig. 
Sommige hoofdstukken werden verteld vanuit Aurora, zij vertelt daarin haar eigen verhaal gedurende de nacht van 22 op 23 juli. Dit maakt de beleving realistischer. Pas tegen het eind van het verhaal bouwt de spanning opeens op, worden alle aanwijzingen op een hoop gegooid en komt het tot een slotakkoord. Niet totaal verrassend maar wel tevreden dat het zo in het vat gegoten is.   

Gytha Lodge heeft met Op een dag zeker een goed debuut geschreven waarbij leerpunten zijn voor een vervolg. Ik zal zeker een volgend boek van haar oppakken om te kijken of mijn verwachtingen daarin worden waar gemaakt.  

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 3
Plot: 3  

Op een dag van Gytha Lodge krijgt van mij 3,5 ster.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)