Titel: OnzuiverOnzuiver
Auteur: Sarah Dalton
Serie: Blemished #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Vertaling: Olga Hoekstra
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Danielle

Sarah Dalton groeide op in ‘the Middle of Nowhere ‘ op het platteland van Derbyshire en heeft daardoor een overactieve verbeeldingskracht.
Ze is het grootste deel van haar leven een fervent lezer geweest, geïnspireerd door de verhalen die ze als kind las, en de romans die ze verslond als een volwassene.
Sarah schrijft voornamelijk speculatieve fictie voor jonge volwassenen. Haar boeken variëren van de dystopische Blemished-serie waarvan Onzuiver deel 1 is van de trilogie, tot de bovennatuurlijke Mary Hades-serie. Ze werkt momenteel aan de epische fantasiereeksen Land of Fire en Ash.

In het Groot-Brittanië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie voor Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen maken. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.
Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.
Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van een Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wilt leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijkheid houdt voor de dood van haar moeder.
Haar leven wordt nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor een Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P.
Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn.

Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

Hoe fantasievol is een verhaal dat gaat over klonen van mensen en het uitroeien van onzuiveren. In deze YA van Sarah Dalton lijkt het alles behalve een fictie verhaal zodra je in de wereld stapt van Mina. Meer over de inhoud hoeft er in principe niet verteld te worden aangezien in de flaptekst al een groot gedeelte is neergezet.

De personages zijn goed op elkaar afgestemd, de mate van spanning, fantasie en een mooi vleugje romantiek zorgen ervoor dat je in het verhaal blijft. De afwisseling tussen alle emoties zijn op een afgewogen niveau verwerkt en er is dan ook geen saai moment te ontdekken in dit verhaal.
Je gaat zeker van Mina houden en je hoopt dat niet alleen zij, maar zeker ook haar vrienden, de vluchtpoging zullen overleven voordat het leger van Handhavers, die zijn samengesteld door het Ministerie, hun te pakken krijgt.

Ik wilde niet dood, maar ik wilde ook geen pijn meer voelen. Een duisternis trok over me heen – een inktzwarte wolk aan een helderblauwe hemel. Ik was moe. Zo moe. Iets liet los en mijn armen waren weer vrij. Ik was gewichtsloos.

Onzuiver is een geweldige start van een trilogie waarvan hopelijk de andere twee delen snel vertaald zullen worden. Dus ook zeker een oproep aan Olga Hoekstra die de vertaling van Onzuiver tot stand heeft gebracht om ook aan de slag te gaan met de twee volgende delen van deze serie. Er zullen veel lezers met smacht wachten op het vervolg.

Ik geef Onzuiver 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)