Titel: Dance or Die
Auteur: Chinouk Thijssen
Serie: Truth or Dance #3
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis Young Adult
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 290
Recensie: Yfke

Cover
Weer een cover die perfect bij het onderwerp past; een duistere omslag waarop in het schaarse licht een paar spitzen bungelt. Het heeft een onheilspellend effect op je, nog voordat je het boek hebt opengeslagen.

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie.
Naast het schrijven van young-adultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector. Op dit moment wordt er gewerkt aan het filmscript van Fataal spel.

Achterflap
Het einde van India’s dansopleiding is in zicht. Nog één jaartje en dan mag ze misschien auditie doen voor Het Nationale Ballet. Maar toch is ze er niet gerust op, want via de groepschat Truth or Dance blijft een levensgevaarlijke stalker haar en haar vriendinnen lastigvallen. En iets zegt haar dat diegene dit schooljaar pas echt zal toeslaan. India is geboren om te dansen, maar is ze ook bereid ervoor te sterven?

Mijn mening
Bij ieder deel van de Truth or Dance-trilogie denk je: kan het nog erger? En dan wordt het ook gewoon erger. Chinouk Thijssen krijgt het voor elkaar om elk deel van haar danstrilogie spannender en spannender te maken, zelfs in het derde deel. En zelfs nadat ze, aan het einde van deel twee, een hint heeft gegeven naar wie er achter Truth or Dance zit. #hoedan.

Hoofdpersoon India ervaart tijdens dit leerjaar wederom niet alleen de stress en uitdagingen van haar dansopleiding, waar de inzet steeds hoger wordt, maar ook de gevolgen van het terreur dat zij en haar vriendinnen door de groepschat Truth or Dance ervaren. Ze heeft het behoorlijk zwaar, en haar vriendinnen ook. Steeds wanneer India denkt dat ze misschien vrij is van haar stalker, of diegene te slim af te kunnen zijn, blijkt het tegendeel waar. Ook in dit slotdeel is het weer spannend: zal India het redden? En wie zit er achter die rottige groepschat?

Een sterke trilogie schrijven is heel wat. Niet alleen de afzonderlijke delen moeten spannend zijn en staan als een huis; de ontknoping moet ook spetteren en je, als het even kan, nog een trap na geven. Hoe Chinouk het doet – haar fijne schrijfstijl, de vreselijke gebeurtenissen (moest dat met die kat nou echt), de vriendschap en de romantiek die tussendoor toch nog een plekje in het verhaal weet te vinden – weet ik niet, maar ik kan met zekerheid zeggen dat Dance Or Die de perfecte afsluiting was van deze danstrilogie. Ik kon hem amper wegleggen en de ontknoping denderde flink na.

Ik kan dan ook niet anders dan Dance or Die met de volledige 5 sterren te belonen. Alles klopt gewoon. Een heerlijk, vreselijk laatste deel!

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)