Het huis in de polder

Titel: Het huis in de polder
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: Jeugd, Horror, vanaf 12 jaar
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 152
Recensie: Amanda

Cover
Een duistere, spannende en griezelige cover. Rood met allemaal dierenschedeltjes. Dit trok direct mijn aandacht en maakte mij nieuwsgierig naar het boek. Na het lezen van het boek is de cover helemaal duidelijk.

Auteur
Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. Met Bureau Deus geeft hij boeken uit waar hijzelf enthousiast van wordt: van vrijzinnige kerkgeschiedenis tot prachtige prentenboeken. Het huis in de polder is het eerste boek bij Uitgeverij Clavis.

Achterflap
In een verlaten boerderij wordt een dagboek van een jongen gevonden. Wat er te lezen is, is huiveringwekkend. Waarom heeft hij dat allemaal opgeschreven? Is het echt gebeurd, of had hij gewoon te veel fantasie? En wat is er aan de hand met het huis waar hij sinds enkele maanden met zijn ouders in woonde? Lees mee, van dag tot dag, een zomer lang. Vraag je af: kunnen de dingen die hij beschrijft echt gebeurd zijn? En waar is de jongen gebleven? Dit dagboek is het enige wat van hem terug te vinden is …

Mijn mening
Na het zien van de cover en het lezen van de achterflap was ik erg benieuwd naar het boek. Een bloedstollend verhaal, mysterie, verdwenen gezin, gevonden dagboek. Dat klinkt allemaal heel spannend! Ik moet zeggen; de opbouw van het boek is leuk gedaan, de proloog is cursief en in ik-vorm. Hierna gaat het over op dagboekverhalen. Iedere keer is de datum vermeld en via deze manier wordt het verhaal van de jongen die in het huis woont, verteld. Bij de ene datum staat een heel verhaal over de belevenissen van de jongen, bij de volgende datum een korte krabbel of zelfs bijna niks. Ook het dagboek is in de ik-vorm geschreven. Hierdoor blijft het verhaal wel wat eendimensionaal, omdat het alleen vanuit de dagboekschrijver wordt beschreven. Maar dit maakt het niet per se minder spannend.

Tillema is erin geslaagd om middels het dagboek dat je te lezen krijgt een gruwelijke geschiedenis over het huis en de vroegere bewoners aan het licht te brengen. Er gebeuren de gekste en engste dingen, vooral in de nachten is het niet veilig. Enge geluiden, windvlagen en stemmen. Allemaal ingrediënten die onder je huid kruipen en ervoor zorgen dat je zelf ’s nachts toch net iets minder lekker slaapt en naar elk geluidje ligt te luisteren. Want wat als…?

Een fijne en goed te begrijpen schrijfstijl vol spanning en gruwelelementen zorgen voor een aantal zeer spannende uurtjes lees- en gruwelplezier. Het verhaal zit goed in elkaar en maakt nieuwsgierig tot doorlezen, want uiteindelijk wil je alleen maar weten hoe het nu toch in elkaar zit.

Het huis in de polder krijgt van mij 4,5 ster.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)