Het kwaad in de polder

Titel: Het kwaad in de polder
Auteur: Erik Jan Tillema
Serie: Het huis in de polder #2
Genre: Jeugd, Horror
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: November 2023
Aantal bladzijdes: 168
Recensie: Amanda

Cover
Een hele creepy cover met allemaal insecten erop. In combinatie met de kleurstelling nodigt het uit om gelezen te worden.

Auteur
Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. Met Bureau Deus geeft hij boeken uit waar hijzelf enthousiast van wordt: van vrijzinnige kerkgeschiedenis tot prachtige prentenboeken.

Achterflap
Herinner je je het huis in de polder? En het kwaad dat er zat? Daar zit het nu niet meer. Of tenminste, niet meer alléén daar. Want het heeft een manier gevonden om zich te verspreiden. Aan de hand van een huiveringwekkend verslag vertelt de jongen Eric ons hoe diep het kwaad geworteld zit. Om ons te waarschuwen, en vooral om zijn onschuld te bewijzen. Het tweede deel van de bloedstollende reeks over de polder.

Mijn mening

Ik stond erbij en keek erop neer. Een extatisch gevoel rolde in golven door mijn lichaam. Mijn borstkas bewoog hevig op en neer en ik glimlachte. Nee, ik lachte. Ik schaterlachte.

Waar ik ook nu weer even aan moest wennen bij dit boek, is de schijfwijze. Het is in de ik-vorm geschreven, net als het eerste boek. Je leest eigenlijk een dagboek van een jongen (Eric). Wat ik dan weer wel leuk vond, is dat het boek start met een gebeurtenis die overlapt uit het vorige boek en dat er af en toe ook weer een verwijzing is naar het ‘andere dagboek’. Dit betekent niet per se dat de boeken niet los te lezen zijn, maar voor de verhaalvorming is het wel prettiger als het eerste deel ook gelezen is.

Het is een (dag)boek dat zeker niet geschikt is voor tere zieltjes of mensen die niet tegen dierenmishandeling kunnen. Net zoals deel een is ook dit boek weer spannend en gruwelijk/goor, Tillema neemt geen blad voor de mond en beschrijft alle gruwelijkheden tot in detail. Ik ga hier niet over in detail treden, want dat verpest de zaak voor diegenen die het boek gaan lezen, maar neem van mij aan dat ik af en toe bijna kokhalzend op de bank zat. Eric lijkt in het begin een doodnormale jongen, maar tijdens het lezen van zijn dagboek verandert die mening compleet. Maar wat je je steeds blijft afvragen, waar komt dit nou door? Het verhaal is bizar, bovennatuurlijk en (zoals al eerder gezegd) goor. Maar het leest wel als een trein, eenmaal begonnen dan wil je gewoon weten hoe het afloopt!

Het kwaad in de polder krijgt van mij 4 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)