Zusje van mij

Titel: Zusje van mij    
Auteur: Mikaela Bley
Serie: Henrik Hedin #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 415
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Mikaela Bley (1979) is geboren in Stockholm en woont daar samen met haar man en drie kinderen. Ze werkte als inkoper voor het TV-station TV4 maar schrijft nu fulltime. Ze schreef eerder vier boeken over misdaadverslaggeefster Ellen Tamm. Zusje van mij is het tweede boek van Bley’s thrillerserie met in de hoofdrol de stuurse Henrik ‘killer’ Hedin.

Achterflap:
Het verjaardagsdiner bij de rijke familie Gyldenstedt loopt bijna ten einde. Koffie en een digestiefje worden geserveerd in de salon terwijl er opeens dikke rook kronkelt tussen de gasten. Het vuur verspreidt zich snel in de vier meter lange Skåne-boerderij buiten Malmö. De achttienjarige Märtha wordt uit de vlammen gehaald en het leven van de familie Gyldenstedt staat op zijn kop als ze beseffen dat hun jongste dochter dood is. Vermoord. 

Rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan van de politie in Malmö zijn betrokken bij het moordonderzoek en ontrafelen een diep begraven waarheid die gedurende jaren van stilte en angst verborgen is gebleven – en die zich uitstrekt tot ver buiten de toegangspoort en de glooiende koolzaadvelden in het zuid-Zweedse landschap.

Mijn mening:
Zusje van mij is het tweede deel Henrik Hedin serie en het was weer met volle teugen genieten. De hoofdpersonages Henrik en en Leia maken niet zo veel ontwikkeling door, wat dat betreft zou je dit deel prima los kunnen lezen maar in de ontknoping komt er een  verwijzing naar het eerste deel waardoor je dan wel voorinformatie mist, al ga ik ervan uit dat er in het derde deel voldoende terug geblikt wordt, want hoe het precies allemaal zat weet vast niet iedereen meer.

De ontwikkeling van het rechercheur duo Henrik Hedin & Leia Kaplan is wel een puntje van kritiek, meer een herhaling van het eerste deel, op dit punt had ik wel iets meer verwacht. Ik heb nog steeds het idee dat ik ze beiden niet goed ken, ze laten te weinig over zichzelf los. Henrik licht bij zichzelf een klein tipje van de sluier op, maar dat is te beperkt. 

Zusje van mij is een aaneenschakeling van personages die zowel op een gezonde als een ongezonde manier aan elkaar verbonden zijn. Het gaat om macht, machtsmisbruik, mishandeling, chantage, jaloezie en liefde waarbij het verschil tussen arm en rijk de verbindende factor is.

Mikalela Bley heeft een prettige schrijfstijl, de korte hoofdstukken vanuit verschillende personages houden de spanning er stevig in. De angst die het leven van sommige personages volledig beheerst is voelbaar en het bezorgt je een onbehaaglijk gevoel.

De plot is zeker niet geheel verrassend een deel van de verhaallijn had ik al ruime tijd voor het einde voorspeld maar dat heeft mijn leesplezier niet beïnvloed, het gaf me juist een voldaan gevoel.

Zusje van mij is een psychologische thriller die mij enorm wist te bekoren, ik hoop dat we niet te lang op het vervolg hoeven te wachten: ik kan nu wel zeggen dat ik fan ben van Mikaela Bley

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 5

Zusje van mij verdient hiermee 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)