Het oog van de nacht

Titel: Het oog van de nacht
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Serie: Rönning & Stilton #8
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: december 2023
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Auteur
Cilla en Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met levensgetrouwe conflicten. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen.

Achterflap
Olivia Rönning en haar collega ondervragen Oekraïense oorlogsvluchtelingen om zo mogelijke oorlogsmisdaden en misstanden langs de vluchtroutes te documenteren. Daarbij horen ze over een crimineel netwerk dat mensenhandel organiseert. Tom Stiltons partner Luna realiseert zich intussen dat hij tegen haar heeft gelogen en dat hij waarschijnlijk iemand heeft vermoord. En wat nog erger is: hij lijkt zich er niet schuldig over te voelen.

Een man valt van een dak in het centrum van Stockholm en sterft. Een getuige ziet dat hij kort voor zijn dood wordt achtervolgd door twee mannen. Voordat de dode kan worden geïdentificeerd of er een autopsie kan worden uitgevoerd, wordt zijn lichaam uit het mortuarium gestolen. Wie was hij en wie zijn de mensen die willen dat zijn identiteit verborgen blijft? De aanwijzingen leiden Olivia en Tom naar een luxejacht aan de Franse Rivièra en een kleinood van onschatbare waarde: een Fabergé-ei met de naam ‘het Oog van de Nacht’.

Mijn mening
We zijn inmiddels alweer aanbeland bij het achtste deel in de serie rondom Olivia Rönning en Tom Stilton. Waar de eerste paar boeken echt geweldig en nagelbijtend spannend waren, heb ik het idee dat dat met de laatste paar boeken steeds minder wordt. Ik voel het niet meer zo. Bij de eerste 4 a 5 delen zat ik constant op het puntje van mijn stoel, kon ik de boeken moeilijk wegleggen en wilde ik alleen maar weten hoe het verder ging. Olivia en Tom zorgden ervoor dat de spanningsboog hoog lag, maar ik heb het idee dat Börjlind het vanaf deel zes een beetje kwijt is. Misschien mede doordat Mette en Tom meer naar de achtergrond zijn verdwenen (al hebben ze in dit deel weer wel een wat grotere rol), het is niet meer zoals voorheen. Ik mis de chemie een beetje tussen de personages. Iedereen doet zijn of haar eigen ding en houdt weinig rekening met de ander (of niet op de juiste manier). Hierdoor ontstaat voor mijn gevoel een beetje een kloof.

Daaromheen wordt dan een zaak rond de personages gebouwd, waarvan het onderwerp zeer relevant is en goed dat dit beschreven wordt (vluchtelingen uit Oekraïne). De verhaallijn is prima, maar mist toch wat spanning en het oogt wat rommelig en onaf. Er had veel meer in gezeten. Ze proberen dit een beetje te compenseren met een paar gruwelijke moorden, maar dat heeft toch niet helemaal het juiste effect bij mij. Daarnaast loopt het verhaal zeer regelmatig op toevalligheden welke je zelf van tevoren ook had kunnen bedenken.

De schrijfstijl van Börjlind is weer wel lekker vlot en to the point. Korte hoofdstukken, niet te moeilijk taalgebruik, leest gewoon lekker. Maar ik miste toch iets, helaas. Ik hoop dat ze in het volgende deel weer de draad kunnen oppakken van de eerste 5 boeken, want die waren echt geweldig!

Spanning: 2,5
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Hiermee kom ik afgerond uit op 3 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)