Titel: De mensen boven ons
Auteur: Lisa Jewell
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Ineke de Groot
Publicatiedatum: Mei 2020
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party, naar aanleiding van een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Sindsdien heeft ze 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van chicklit naar steeds donkerder romans naar psychologische thrillers. Met haar laatste thriller belandde ze in Engeland op #1 in de bestsellerlijst en in Amerika in de top tien.

Achterflap:
In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd, wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.

In de keuken liggen, naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.

Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

Mijn mening:
Wat moet je verwachten als je de titel De mensen boven ons leest en de inhoud van de flaptekst nogal summier te noemen is? Het enige dat je dan kan doen is starten in het boek en jezelf mee laten voeren door het verhaal. Het verhaal gaat over Libby die op een dag te horen krijgt dat ze het huis waar haar biologische ouders hebben gewoond heeft geërfd.

Nietsvermoedend wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld in het huis neemt ze deze erfenis aan. Verhalen over het verleden komen langzaam bovendrijven maar worden gaandeweg toch ietwat te simpel weergegeven.

Naast Libby krijgen we te maken met Lucy, een vrouw met twee kinderen die op een of andere manier nog steeds afhankelijk is van haar ex-man die haar geestelijk en lichamelijk gekraakt heeft.

Hij zou de angst in haar ogen zien. Hij zou doorhebben wat ze op het punt staat te gaan doen. En hij zou niet begrijpen waarom ze dat gaat doen, omdat hij niets over haar jeugd weet, over waarvoor ze vierentwintig jaar eerder is gevlucht.

Jewell heeft haar ideeën vast en zeker helemaal uitgewerkt in haar hoofd maar op papier blijft het hier en daar toch wel steken. Ondanks dat de personages voldoende worden uitgewerkt mist het toch de spanning, die het verhaal met zich mee zou moeten dragen. Het afwisselen van de verhaallijn tussen de personages blokkeert de opbouw van de spanning aangezien de verhalen op zich nogal ver uit elkaar liggen.

Uiteindelijk is het slot ook niet echt verrassend te noemen. Desondanks mag het verhaal op sommige momenten ook wel bizar genoemd worden. Het echte thrillereffect ontbreekt en de onderhuidse spanning wordt te vaak afgebroken. De spanning zou in het huis moeten liggen waar het allemaal is begonnen, maar hier wordt helaas te weinig gebruik van gemaakt.

Ik geef De mensen boven ons 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)