Gladiator

Titel: Gladiator
Auteur: Jens Henrik Jensen
Serie: Oxen #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: juli 2022
Aantal bladzijdes: 541
Recensie: Amanda

Auteur
Jens Henrik Jensen (1963), auteur en journalist, schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De hondenmoorden, het eerste deel in zijn fenomenale Oxen-reeks. Met het tweede boek over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen, De schaduwmannen, vestigde hij definitief zijn naam bij de top van de Deense thrillerschrijvers.
Inmiddels verschenen ook het derde, vierde en vijfde deel in de reeks, Bevroren vlammen, Wolf en Gladiator.
Onlangs werden de filmrechten voor OXEN verkocht aan SF Studios, de grootste filmmaatschappij van Scandinavië.

Achterflap
Met tegenzin is voormalig topmilitair Niels Oxen begonnen aan de behandeling van de PTSS die hem al jaren plaagt. Een psycholoog haalt hem over om tijdens een survivaltrip naar een afgelegen gebied mentor te worden van een groep veteranen die ook lijden aan PTSS.
Als hij thuiskomt, wordt hij opgewacht door een oude bekende: Axel Mossman van PET, de Deense nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hij is met tegenzin met pensioen gegaan, maar is door zijn opvolger gestuurd om Oxen te vragen PET te helpen in een explosieve zaak: een aantal oorlogsveteranen is op verschillende plaatsen in het land geliquideerd, en de vaardigheden van Oxen als ervaren soldaat en als scherpzinnig onderzoeker zijn nodig.
Wanneer Oxen akkoord gaat wordt hij herenigd met zijn oude partner en vriendin Margrethe Franck, en de twee proberen de vele draden van de complexe zaak te verbinden. Midden in het onderzoek verliest Margrethe Franck plotseling het contact met Oxen. Hij is ogenschijnlijk van de aardbodem verdwenen en zij begint aan een wanhopige zoektocht.
Oxen levert op zijn beurt een strijd op leven en dood met onbekende vijanden die geen enkele waarde lijken te hechten aan menselijk leven.

Mijn mening
Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij het vijfde deel met ex-commando Niels Oxen in de hoofdrol. Het boek is onderverdeeld in twee delen. In het eerste deel treedt Oxen op als mentor voor veteranen met PTSS. Hij gaat een aantal dagen met ze op pad de natuur in om zo zichzelf terug te vinden en te kunnen praten over alles wat ze meegemaakt hebben. Margarethe Franck van de PET wordt om onduidelijke redenen naar twee verschillende plaatsen delict gestuurd, het waarom hiervan wordt later duidelijk. Ook Axel Mossman wordt bij de zaken betrokken, alhoewel hij inmiddels met pensioen is (en hier stevig van baalt). We maken ook kennis met nieuwe personages, waarvan Sally Finssen de meest opzienbarende is. Een jonge, zeer toegewijde medewerkster van de afdeling Vermiste Personen. Dit eerste deel gaat goed van start en kent een prima spanningsopbouw, onderzoeken worden gestart, aanwijzingen gezocht, gesprekken gevoerd.

Vanaf deel twee zakt het verhaal eigenlijk heel erg in. De spanning valt weg en alle onderzoeken stagneren. Het duurt veel te lang voor er weer echt wat gebeurt en het verhaal naar het laatste stuk toe weer lijkt aan te trekken. In deel twee had echt een heel stuk geschrapt mogen worden om de spanningsboog hoog te houden. Dit was echt jammer. Er kwam soms zoveel informatie voorbij dat ik dan even het spoor bijster was. Daarnaast was de rol van Oxen ook erg miniem. Het laatste stuk is dan ineens weer wel heel spannend en hier gebeurt veel met een knallend einde tot gevolg. Ik vond het echt heel jammer om te merken dat in het midden van het boek het verhaal ineens zo inzakt. Dat ben ik niet gewend van Jensen. Hij heeft een heerlijke en filmische schrijfstijl, vlot en spannend met korte hoofdstukken die wisselen tussen verschillende personages. Maar in Gladiator was hij mij echt een poosje even kwijt.

Ik vond het leuk om Oxen weer tegen te komen, maar dit had uitgebreider gemogen. Ook de spanningsboog had stabieler mogen zijn. Uiteraard ben ik wel benieuwd naar een eventueel volgend deel met Oxen, in de hoop dat dit weer als vanouds is!

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik uit op 3,5 ster voor Gladiator.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)