Augustus

Titel: Augustus
Auteur: J.D. Barker
Genre: thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Joost van der Meer
Publicatiedatum:  juli 2022
Aantal bladzijdes: 672
Recensie: Leontine

Cover
We zien een jonge vrouw tussen het graan. Gedurende het boek wordt de afbeelding duidelijk. Het is een duidelijke Barker over waarbij de naam van de auteur en de titel een prominente plaats hebben.

Auteur
J.D. Barker(1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

Achterflap/samenvatting
Als de achtjarige wees Jack bij het bezoeken van het graf van zijn ouders een meisje ontmoet, Stella, is hij direct weg van haar. Maar hun ontmoeting wordt plotseling beëindigd door een mysterieuze vrouw, die Stella dwingt in een witte SUV te stappen. Wekenlang blijft Jack naar de begraafplaats gaan, hopend een glimp van Stella op te vangen. Altijd tevergeefs. Tot hij exact een jaar later weer het graf van zijn ouders bezoekt en de witte SUV opnieuw opduikt.

Rechercheur Faustino Brier wordt gekweld door een reeks onopgeloste moorden. Al enkele jaren wordt er op 8 augustus een lijk gevonden: het lichaam volledig verbrand, maar de kleding intact. En geen enkel spoor van de dader. Briers enige aanknopingspunt is Jack Thatch – de arme weesjongen die vier jaar geleden zijn ouders verloor door een aanrijding met een witte SUV. Zijn vingerafdrukken stonden op de ID-kaart van het meest recente slachtoffer. Maar die jongen is nog een kind en kan onmogelijk iets met deze moordzaak te maken hebben… Toch?

Mijn mening
Jack Thatch is acht jaar en woont bij zijn tante nadat zijn ouders omkwamen. Elk jaar op 8 augustus bezoekt hij hun graf. Dan ontmoet hij Stella en is direct onder de indruk van haar. Maar zij wordt altijd vergezeld door een vrouw en een witte SUV. Maar 8 augustus is ook de datum dat er elk jaar een lijk wordt gevonden waarbij het lichaam compleet verbrand is, maar de kleding is altijd intact. Rechercheur Brier heeft er zijn handen vol aan. Tijdens het onderzoek naar één van de moorden vindt hij vingerafdrukken die van Jack Thatch blijken te zijn. Maar wat kan een 8-jarige te maken hebben met deze moorden?

Al vanaf de eerste vertalingen van de Sam Porter-serie ben ik een enorme fan van de boeken van J.D. Barker. Hij staat bekend om zijn lugubere verhaallijnen en ik smul ervan. Bij Augustus moest ik even over een drempel heen, want bijna 700 pagina’s is best een kluif. Maar als fan kun je het boek ook niet laten liggen.

Maar een flinke kluif werd het wel. Ik had grote moeite om in het verhaal te komen dat opgesplitst is in meerdere delen. In deel 1 maken we kennis met Jack Thatch en de verhaallijn op 8 augustus. Er worden veel personages geïntroduceerd en er is veel herhaling. Ik denk dat als ik dit boek niet zou recenseren, ik het boek had weggelegd. Leesplezier is mij namelijk veel waard.

Ook had ik al snel in de gaten dat het geen gewone thriller betrof, maar dat er een flinke scheut science fiction jus over het verhaal zat. En heel eerlijk, daar ben ik niet zo van. Voor mij was het verhaal te langdradig (het verhaal had voor mij 300 pagina’s korter kunnen zijn), maar vooral te onrealistisch. Uiteraard is het fictie, verzonnen door de schrijver, maar voor mij is een realistische thriller veel spannender.

Maar Barker weet wel wat schrijven is. Op de opbouw van het verhaal heb ik niks aan te merken. De hoofdstukken zijn weer kort en duidelijk van taal. En ook de wisseling in perspectief met fragmenten uit de observatiekamer was een welkome afwisseling. Toch waren deze passages ook lastig te begrijpen. Maar dit wordt in de loop van het boek steeds duidelijker. Het einde is voor mij net even te opgeblazen.

Spanning: 3
Plot: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Het mag duidelijk zijn dat ik niet gecharmeerd ben van dit laatste boek van J.D. Barker. De thrill die ik haalde uit de Sam Porter-serie en De beller op lijn 4 miste ik in Augustus.

Ik geef Augustus 2,5 ster.

Leontine

Waardering: 2.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)