Het zwarte boek van de uren

Titel: Het zwarte boek van de uren
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Serie: Unai López de Ayala #4
Genre: Literaire thriller
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Pieter Lamberts
Publicatiedatum: juli 2022
Aantal bladzijdes: 318
Recensie door: Bianca

Over de auteur:
Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en werd online een grote bestseller. De serie van De witte stad verschijnt in het Spaans bij Planeta en deze boeken zijn inmiddels in alle vormen en via alle platforms een fenomenale bestseller geworden.

Achterflap:
Mijn naam is Unai. Ze noemen me Kraken.
Jouw jacht eindigt hier. De mijne begint…

Vitoria, 2022. Voormalig inspecteur Unai López de Ayala – alias Kraken – krijgt een anoniem telefoontje dat alles zal veranderen aan wat hij denkt te weten over zijn familie. Hij heeft een week de tijd om het legendarische Zwarte boek van de uren te vinden, een exclusief bibliografisch juweel, en dan zal zijn moeder niet sterven. Zijn moeder, die al tientallen jaren op het kerkhof rust. Hoe is dit mogelijk?

Er volgt een race tegen de klok tussen Vitoria en Madrid om het belangrijkste criminele profiel van zijn leven te maken, een profiel dat het verleden voor altijd kan veranderen.

Mijn mening:
Het zwarte boek van de uren is het vierde deel met Unai López in de hoofdrol. Het leek in eerste instantie om een trilogie te gaan maar inmiddels heeft Eva García Sáenz de Urturi besloten om de serie voort te zetten. Voor mij was dit vierde deel helaas het minste deel van de serie. De vele namen en de doorlopende geschiedenis die om Het zwarte boek van de  uren draait is mij wat te saai. Of saai is misschien niet de goede omschrijving, ik kom er gewoon niet goed in. Het verhaal is voor mij qua schrijfstijl moeilijk te volgen. Veel Spaanse namen, buurten, straten en uitgebreide beschrijvingen.  Daarentegen vind ik het laatste gedeelte van het verhaal erg goed en zelfs emotioneel. Eva García Sáenz de Urturi heeft Het zwarte boek van de uren als rode draad gebruikt om Unai de zoektocht naar zijn achtergrond te laten vinden. Het is zeker een bijzonder origineel verhaal, geen doorsnee verhaal waar er zo’n duizend van in een dozijn zitten. Mede daardoor zal het verhaal zeker blijven hangen. En nadat ik het boek uit heb merk ik dat het me meer boeide dan ik tijdens het lezen ervaarde, en dat is wel hetgeen elk goed boek teweeg zou moeten brengen.

Mijn eerste indruk stel ik dus na het dichtslaan een stukje bij wat resulteert in een ster extra dan ik in eerste instantie wilde geven.

Het zwarte boek van de uren is een thriller waarin de geschiedenis een belangrijke rol speelt, als leesverslaafde herken je de drang om bijzondere boeken in je bezit te willen hebben. Sommige boeken hebben een waarde die niet in geld is uit te drukken, dat geldt zeker voor het fysieke exemplaar van Het zwarte boek van de uren, het boek waar het in dit verhaal allemaal om draait.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 3
Spanning: 3
Plot: 4
Psychologie: 4

Het zwarte boek van de uren krijgt van mij afgerond 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)