Obscuritas

Titel: Obscuritas
Auteur: David Lagercrantz
Serie: Rekke en Vargas #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Signatuur
Vertaald door: Edith Sybesma
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 387
Recensie: Lilian

Cover
Een mooie avondlucht kleurt de cover oranjerood in een mooie stad met oude gebouwen. Op de voorgrond kijk je een man in een zwarte lange jas op de rug en het lijkt net of hij uit elkaar valt, er vliegen deeltjes van hem in de lucht. Het is echt zo’n cover die mijn aandacht wel zou trekken in de boekhandel.

Auteur
David Lagercrantz (Solna, 1962) is een Zweedse journalist en auteur. Hij studeerde af in journalistiek aan de Universiteit van Göteborg en ging als jonge misdaadjournalist aan de slag. Tot 1993 versloeg hij voor dagblad Expressen het grote criminele nieuws, waaronder de beruchte drievoudige moord op de begraafplaats in Åmsele in Zweden in 1988. Tien jaar later schreef Lagercrantz hierover in zijn non-fictieboek Änglarna i Åmsele.

Na enkele biografieën over Zweedse historische figuren en een historische roman over het leven van de Britse wiskundige Alan Turing, brak Lagercrantz internationaal door met de “autobiografie” over de voetballer Zlatan Ibrahimović, Jag är Zlatan  (2011). Van het boek werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en het werd genomineerd voor de prestigieuze Zweedse August Prize. Het was tevens Lagercrantz’ eerste boek dat in Nederlandse vertaling verscheen: Ik, Zlatan

In 2013 kreeg Lagercrantz van de vader en de broer – de wettige erfgenamen − van Stieg Larsson de opdracht tot het schrijven van een vierde deel van de Millennium-serie. Det som inte dödar oss  (Wat ons niet zal doden) verscheen in 2015. De publicatie was erg controversieel omdat de door Stieg Larsson geschreven aanzet tot het échte vierde deel in handen is van zijn “weduwe”, Eva Gabrielsson. Hoewel de kritieken varieerden van ‘in de geest van’ of ‘geldzucht?’, kon een wereldwijd succes niet uitblijven. In Nederland en Vlaanderen belandde het boek direct op nummer één in de bestsellerlijsten.

Achterflap/samenvatting
Zomer 2003. In Hässelby, net buiten Stockholm, wordt het lichaam van een scheidsrechter gevonden. Giuseppe Costa, de vader van een van de spelers en een heethoofd, wordt voor de moord gearresteerd. Costa beweert echter dat hij onschuldig is en de hoofdinspecteur van de politie besluit om de hulp in te roepen van professor Hans Rekke, een befaamde expert in ondervragingstechnieken. Maar Rekke gedraagt zich vreemd en verwerpt zelfs het al gedane onderzoek. Costa wordt vrijgelaten en de politie blijft met lege handen achter. Alleen Micaela Vargas, een jonge agente, weigert om het hierbij te laten. Onder dramatische omstandigheden ontmoeten ze elkaar en ze besluiten, hoe verschillend ze ook zijn, de zaak samen op te lossen. Wat was de scheidsrechter voor man, een slachtoffer of een dader?

Mijn mening
Hans Rekke (professor) is een virtuoos en befaamde pianist die patronen herkent als een meester. Hij is erg op zichzelf, bipolair en zit zwaar aan de medicijnen, waardoor hij niet bepaald rustig en geordend overkomt.

In een woordeloze duisternis, een naamloze verschrikking. Was hij daar? Hij begreep hoe pathetisch en aanmatigend het was om zichzelf te vergelijken met gevangen die werden gefolterd, maar ergens benijdde hij hen.

Miceala Vargas is een sterke vrouw die zich staande weet te houden in een mannenwereld. Toch is ze erg onzeker over haar eigen kunnen en onderschat ze zichzelf regelmatig. Mensen die zich niet kunnen vermannen en die niet vechten voor hun recht, kan ze niet uitstaan. Obscuritas

Het is heerlijk om te zien hoe de professor aan kleine details genoeg heeft om te weten wat een persoon bezighoudt. Het is een moderne Sherlock Holmes en met Vargas aan zijn zijde kan hij de wereld weer aan en lossen ze samen misdaden op.

De zaak die ze samen op proberen te lossen is een interessante. Er zit meer achter dan je in eerste instantie denkt. Verwacht geen bloedstollende thriller, maar ga mee in de details die leiden tot een verrassend einde.

De schrijfstijl van Lagercrantz heb ik als erg aangenaam ervaren, met name de wisselingen in het vertelperspectief is erg prettig en houd je als lezer dicht bij het verhaal. De personages worden door Lagercrantz tot leven gebracht en ook dat zorgt ervoor dat het een interessant verhaal is om te lezen.

Met Rekke en Vargas haal je een onverwacht, maar sterk duo in huis en al snel raak je aan ze gehecht en wil je niet meer zonder ze! Het mag dus duidelijk zijn dat ik enthousiast ben en veel meer van dit duo wil lezen. Obscuritas

Spanning: 4,5
Plot: 5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Obscuritas van David Lagercrantz krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.Leave a Reply

  • (not be published)