Titel: Een appartement in ParijsEen appartement in Parijs
Auteur: Guillaume Musso
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Maarten Meeuwes
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 284
Recensie: Miriam

Over de auteur
Guillaume Musso is geboren en getogen in Antibes. Na zijn middelbare school werkte hij een tijdje in New York. Hij komt nog regelmatig in de Verenigde Staten, waar veel van zijn boeken zich (deels) afspelen. Musso is een van de bestverkopende auteurs in Frankrijk. Wereldwijd wordt zijn werk in 36 landen uitgegeven en zijn er al meer dan 20 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Samenvatting
Gaspard Coutances, een cynische, mensenschuwe succesvolle toneelschrijver, reist af naar Parijs. Hij heeft daar een appartement gehuurd waar hij zich een maand lang gaat opsluiten om een toneelstuk te schrijven. Ook Madeline Greene gaat naar Parijs. De Britse politieagente heeft een appartement gehuurd om helemaal tot rust te komen.  

De schok is voor allebei groot als blijkt dat er iets mis is gegaan: ze hebben beiden het appartement tot hun beschikking. Noodgedwongen brengen ze een aantal dagen samen door tot er een oplossing is gevonden.   

Het appartement in kwestie was van de schilder Sean Lorenz en zijn aanwezigheid is nog altijd voelbaar. De moord op zijn jonge zoon Julian brak hem en hij stopte volledig met schilderen. Lorenz bleek echter vlak voor zijn dood weer zijn verfkwasten opgepakt te hebben en heeft drie schilderijen nagelaten. Schilderijen die spoorloos verdwenen zijn. 
Gaspard en Madeline raken gefascineerd door het tragische verhaal rondom Lorenz en besluiten samen uit te zoeken wat er met de schilderijen is gebeurd. Tijdens hun zoektocht komt niet alleen het verhaal rondom Lorenz naar boven, maar moeten ze ook de confrontatie met hun eigen demonen aangaan.   

De adrenaline joeg door haar aderen. Het signaal voor het begin van de jacht.  

Een appartement in Parijs begint met de introductie van Gaspard en Madeline. Gaspard is een cynische mopperkont. Hij heeft een hekel aan andere mensen en heeft er geen moeite mee dat te laten blijken. Het moment dat hij aankomt in Parijs zorgt voor een heerlijk begin van het boek. De aankomst van Gaspard is verweven met die van Madeline. Madeline heeft zo haar eigen redenen om naar Parijs te gaan. De Britse rechercheur is gestopt met het politiewerk en is nu eindelijk zover een volgende stap in haar leven te zetten. Wat die stap precies is, komt pas later in het verhaal aan bod.  

De kennismaking tussen Madeline en Gaspard verloopt niet heel soepel, redelijk rampzalig zelfs. Dat ze niet met elkaar overweg kunnen, is een understatement. Toch vinden ze elkaar in hun fascinatie voor het tragische verhaal van Sean Lorenz en zijn ze vastberaden de vermiste schilderijen te vinden.   

Guillaume Musso heeft een fijne vlotte pen waarmee hij een lekker leesbaar verhaal neerzet. Hier en daar erg uitgebreid (over het kleurgebruik van Lorenz bijvoorbeeld) maar nergens haalt dat de vaart uit het verhaal, het verveelt geen moment en je blijft doorlezen, want hoe zit het nou met die schilderijen en hoe is Lorenz aan zijn eind gekomen? De hoofdstukken, die elk met een heel toepasselijke quote beginnen, zijn in kleinere stukken verdeeld, waardoor het geheel makkelijk en vlot leest. Musso licht steeds een stukje van de sluier om aan het eind het hele schilderij te onthullen. De persoonlijke beslommeringen en ontwikkelingen van de personages worden mooi verweven in het verhaal en je kunt niet anders dan met een voldaan gevoel het boek weer dichtslaan. Elk jaar kijk ik weer uit naar een nieuw boek van Musso en tot nu toe ben ik nog niet teleurgesteld!

hele dikke sterren voor Een appartement in Parijs.

Miriam   

Leave a Reply

  • (not be published)