Titel: De groeperingDe groepering
Auteur: Astrid Witte
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 165
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind het een mooie, mysterieuze cover. Zwart met wit en een klein rood detail. De gebouwen zijn zo neergezet dat ervan onderaf gezien de vorm van een doodskist zichtbaar is.

Auteur
Astrid Witte studeerde Commerciële Economie. Ze heeft een breed interessegebied, maar de rode draad in haar leven is het schrijven van fictie. Deze ambitie is ergens in haar kindertijd ontstaan. Ze schrijft graag verhalen met een moraal. Een boek moet je meeslepen, spannend of ontroerend zijn, maar ze wil de lezers ook aan het nadenken zetten. Spiegelmeisje was haar debuut jeugdroman. Hierna verscheen Goed fout en met De groepering maakt ze de stap naar het Young Adult genre.

Achterflap
Een young adult die je aan het denken zet. Over ergens bij willen horen, over protest, en over de liefde.

In een toekomst waar onsterfelijkheid is bereikt, pleiten sommigen juist voor een terugkeer van de dood. LALD (Live And Let Die) noemt de groepering zichzelf, strevend naar een natuurlijke manier van leven, inclusief een natuurlijke manier van sterven. Deyno raakt overtuigd van het gedachtegoed van LALD, zeker als hij ook nog verliefd wordt op medelid Ambar. Maar hoe meer hij betrokken raakt bij de groepering, hoe meer hij ontdekt dat niet alles is wat het lijkt.

Mijn mening

Live life on the edge!

Normaal ben ik niet zo van de boeken die zich in de toekomst afspelen, dat gaat mij net allemaal te ver met alle ‘ontwikkelingen’. Maar zodra je eenmaal een beetje in dit verhaal zit, lijkt het allemaal heel normaal, GPS in je pols waarmee je ook kunt betalen met bits, waarop je ID is vastgelegd enzovoorts. Robots die bepaalde dingen hebben overgenomen zoals lesgeven, medicatie aanreiken in een apotheek. Ook worden mensen minimaal 100 door levensverlengende medicijnen en door de overbevolking is er een één kind-beleid. Doordat het verhaal goed leesbaar en hiermee erg toegankelijk is, merk je op den duur niet meer dat dit allemaal ‘toekomstmuziek’ is.

Deyno is een rustige puber die eigenlijk zijn dagelijkse routines afwerkt totdat hij Ambar ontmoet. Een ruige meid die nergens voor terug lijkt te deinzen. Deyno wordt voldoende uitgewerkt en je kunt je hem helemaal voorstellen. Jonge goedgelovige puber, verliefd, daar ga je rare dingen van doen. Overige personages worden weinig uitgewerkt, persoonlijk had Ambar van mij nog wat meer verdieping mogen krijgen, net als Dax.

Het is minder moeilijk de bedding van een bergbeek te vullen dan een mensenhart te bevredigen.

Ondanks dat het voornamelijk sci-fi is, is het een logisch verhaal, het is goed en helder weergegeven en je kunt jezelf voorstellen dat het over een aantal jaren misschien wel echt die kant opgaat. Het leest lekker vlot, korte hoofdstukken en er gebeurt genoeg om je aandacht vast te houden tijdens de uitspattingen van Deyno met de groepering LALD. Wanneer er rondom LALD even niks gebeurt zijn er genoeg andere dingen om je over te verwonderen en vooral om over na te denken. Want stel dat het over 10, 20, 50 jaar inderdaad zo is dat mensen makkelijk de 100 halen en er levensverlengende medicijnen bestaan, hoe ziet de wereld er dan uit? En zou een één kind-beleid dan ook worden ingesteld?

De groepering is een lekkere Young Adult waarin veel toekomstmuziek wordt beschreven vanuit het perspectief van een goedgelovige en verliefde puber. Vermakelijk boek om na het lezen nog eens goed over de onderliggende boodschap na te denken.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

De groepering van Astrid Witte krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)