Verschijningen

Titel: Verschijningen
Auteur: Hilda Spruit
Serie: Geestverwanten #2
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 372
Recensie: Alexander & Amanda

Het verhaal:
Merthe is paranormaal begaafd. Wanneer dat meer als een vloek begint te voelen dan als een zegen, zoekt ze een ervaren medium op. Maar juist daar laat de foto van een vermist meisje Merthes speciale gave pas echt losbarsten, zodat ze niet anders kan dan luisteren naar haar zesde zintuig. Geleid door de verschijningen die haar vanaf dan niet meer loslaten, stappen zij en haar hartsvriendinnen een gevaarlijk avontuur tegemoet. Zal het hen lukken om het meisje terug te vinden?

Over de auteur:
Hilda Spruit (Bleiswijk, 1961) woont samen met haar maatje Ruud in Zoetermeer. Ze heeft twee dochters en vijf kleinkinderen. Lezen, schrijven, wandelen en films kijken zijn haar favoriete bezigheden. Daarnaast speelt ze piano en besteedt ze graag tijd aan sociale contacten. Hilda schreef en schrijft onder andere verhalen en artikelen voor Borre Leesclub, het maandblad Bloom (voorheen Para-Astro) en Bobo. Eind 2015 debuteerde ze met haar youngadultroman Geestverwanten, die in 2016 bekroond werd met de Jonge Jury Debuutprijs. Naast haar banen als auteur en creditmanager geeft Hilda presentaties en signeersessies op scholen, evenementen en in boekhandels. https://www.hildaspruit.nl/

Mijn mening:
Alexander: Verschijningen is mijn eerste kennismaking met de boeken van Hilda Spruit. En wat een fijne leeservaring!

Ik vond Verschijningen een heerlijk boek om te lezen. Het thema sprak mij aan, de schrijfstijl was erg prettig en nodigde uit om verder te lezen, de karakters kwamen tot leven (!) en werkten hun weg al snel naar een plaatsje in je hart. Naarmate het verhaal zich ontwikkelde was ik benieuwd hoe alle lijntjes aan elkaar zouden worden geknoopt en ook dat was een plezier om te lezen.

Het boek is prima te lezen zonder dat je het eerste boek Geestverwanten hebt gelezen. Uiteraard word je tijdens het lezen wel nieuwsgierig naar het verleden van Merthe en haar zus.

Amanda: In tegenstelling tot Alexander, is Verschijningen voor mij het tweede boek van Hilda Spruit. Vorig jaar las ik Geestverwanten, het eerste boek waarin Merthe, Fenneke en Anouk een rol spelen. Na het lezen van dat boek, waar ik toch een paar kanttekeningen had over de geloofwaardigheid van het aandeel van de politie, was ik toch erg benieuwd naar een volgend boek over Merthe en haar gave.

Net als bij Geestverwanten was ook dit boek lekker vlot te lezen. Een leuk en spannend onderwerp, waar je alle kanten mee op kunt. Fijn om Merthe, Anouk en Fenneke weer terug te ‘zien’, al was de rol van Fenneke in dit deel wel heel summier. Maar ook de nieuwe personages waren een fijne kennismaking, vooral Maikel heeft mijn interesse gewekt.

Alexander: De gave van Merthe is zowel een moeilijk te dragen last als een zegen. In Verschijningen wordt de worsteling die Merthe ervaart duidelijk wanneer haar nachtmerries meer dan een droom blijken te zijn. Het is een echt coming of age-verhaal waarbij ze leert te vertrouwen op wat ze ziet en daarmee de kans krijgt om een verloren ziel rust te geven en misschien ook wel zelf berusting te vinden. Verschijningen bevat thema’s als scheiding, samengestelde gezinnen, kidnapping, pesten, rouwverwerking maar ook vriendschap en openstaan en accepteren van je eigen talenten en gaven.

Amanda: Je merkt dat Merthe erg worstelt met haar gave, het is ook nogal wat voor zo’n jonge meid om geesten te zien en in contact te kunnen treden met overleden mensen! In Geestverwanten heeft Marleen, paranormaal-coach, de gave van Merthe ‘geblokkeerd’, maar haar gave blijkt te sterk. Ook nu raakt ze weer betrokken bij een zaak waarbij ze de politie ondersteund. Naast deze zaak over de vermissing van een meisje, bevat het verhaal ook alledaagse thema’s, zoals Alexander hierboven ook al benoemd heeft. Deze thema’s zorgen ervoor dat het een toegankelijk en herkenbaar verhaal blijft, buiten het paranormale thema om.

Alexander: Verschijningen is een meeslepend en spannend verhaal. Hoewel het begin een ander verloop doet vermoeden, neemt het verhaal al snel een voor mij onverwachte wending en is het bijna niet meer weg te leggen. Al lezende vallen de hints die gegeven worden op hun plaats, waarbij je de laatste 100 pagina’s in een adem uitleest. Het slot vond ik erg confronterend, eerlijk gezegd wilde ik het boek dichtslaan zodat het niet zou gebeuren, wat alleen maar meer aangeeft hoe raak en beeldend Hilda Spruit schrijft.

Verschijningen is voor mij een verhaal dat na het lezen nog lang blijft nazinderen.

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Ik geef Verschijningen 5 sterren.

Alexander

Waardering: 5 uit 5.

Amanda: Het dagelijks leven, welke in Verschijningen toch grotendeels de boventoon blijft voeren, is herkenbaar. Vriendschap, pesten en zelfs een ontluikende liefde doen hun intrede en zorgen voor een verhaal waar je je goed kunt inleven. Het paranormale gedeelte met de zaak rondom het verdwenen meisje zorgen voor de nodige spanning en voor de nodige interessante en onverwachte wendingen. Het einde was voor mij niet geheel verrassend, maar wel goed uitgewerkt en een prima slot. Maar zoals ik eerder mijn kanttekeningen benoemde, die gelden eigenlijk ook voor dit boek. Al is het in dit boek iets minder aanwezig dan bij Geestverwanten. Toch een kleine verbetering wat dat betreft zullen we dan maar zeggen.

Verschijningen doet mij hoopvol uitkijken naar een volgend verhaal met Merthe en haar gave. Hier valt nog van alles over te schrijven denk ik.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Verschijningen 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

One Comment to: Verschijningen – Hilda Spruit (duo recensie)

  1. Wouter Witte

    januari 25th, 2021

    Spannend en vlot geschreven. Houdt de aandacht vast.

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)