Titel: Dubbelleven
Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 232
Recensie: Yfke

Cover
De cover van Dubbelleven toont een meisje op de rug gezien, op een achtergrond die is verdeeld in een egale mintgroene helft en een lichtbeige helft met knippatronen, die verwijzen naar de modeopleiding die hoofdpersoon Ivy volgt. De mooie kleur en vlakverdeling in de cover vind ik goed uitgekozen.

Auteur
Chinouk Thijssen
(Rotterdam, 1983) is YA-thrillerauteur. Haar boeken worden uitgegeven door Clavis Uitgeverij.

Verhalen verzon Chinouk al toen ze nog op de basisschool zat, maar in 2005 schreef ze pas haar eerste boek. Na een paar jaar een vaste column gehad te hebben op verschillende bekende websites vond ze dat het tijd was voor de volgende stap. Die korte stukjes waren leuk om te schrijven, maar ze kon er niet al haar creativiteit in kwijt.

Chinouk is bekend van haar YA-thrillers Fataal spelTruth or DanceBreak a Leg en Dance or Die. In maart 2020 verscheen haar nieuwe boek Dubbelleven.

Fataal spel en Truth or Dance werden beide genomineerd voor beste vrouwenthriller van 2018 en inmiddels is er zelfs een optie genomen op de filmrechten van Fataal spelTruth or Dance kwam ook op de shortlist te staan van de Chicklit.nl-verkiezing Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won op Thrillers & More de prijs voor Beste YA Nederlandstalig 2019.

Achterflap
De zeventienjarige Ivy Maron heeft één grote droom: modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander noemt Ivy’s vriendinnen kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen. Maar Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wat weet ze eigenlijk over Sander? Niet veel, zo blijkt. En wat ze over hem weet, durft Ivy niet met haar vriendinnen te delen …

Mijn mening
Dubbelleven is niet een boek in de stijl zoals je die inmiddels misschien van Chinouk Thijssen gewend bent. Het is een verhaal met haar gevoel voor spanning en drama, maar geen thriller, zoals bijvoorbeeld Fataal Spel.
Al vanaf het begin heb je zo je twijfels bij Ivy’s nieuwe vriend en de mensen met wie hij omgaat. Er is gewoon iets dat je een onbehaaglijk gevoel geeft, ook al lijkt Sander een lieve jongen.
Terwijl Ivy haar eerste relatie en eerste liefde beleeft met Sander, beginnen er rare en nare dingen te gebeuren die met hem te maken lijken te hebben. Al snel geeft hij toe dat hij problemen heeft en dat niet alleen hij maar ook Ivy gevaar loopt als ze hem niet helpt.
Met haar ouders die huwelijksproblemen hebben en haar beste vriendinnen die ook hun eigen leven leiden, met de nodige sores, voelt het voor Ivy alsof ze er alleen voor staat. En ze wil zo graag laten zien dat ze zelfstandig en volwassen kan zijn. De risico’s die ze durft te nemen op haar opleiding, past ze daardoor ook toe in bijvoorbeeld haar liefdesleven.

Hoewel Dubbelleven niet echt een thriller is, is het wel degelijk een spannend verhaal. Je wordt meegesleept door het drama, dat Thijssen met een toegankelijke schrijfstijl, goed uitgewerkte personages en soms schokkende wendingen weet te creëren.
Misschien zullen wat oudere lezers net als ik wat sneller doorhebben hoe het allemaal zit, maar juist daardoor heb ik extra waardering voor de subtiele manier waarmee je naar de ontknoping wordt geleid. Ivy heeft pas door dat ze echt in de nesten zit wanneer het te laat is, iets wat heel realistisch overkomt.

De uiteindelijke ontknoping was naar mijn smaak dan weer minder realistisch, maar omdat de rest van het boek me zo goed is bevallen, kan ik daar niet heel erg mee zitten.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Dubbelleven krijgt van mij 4 sterren.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)