Titel: KoudvuurKoudvuur
Auteur: Cilla en Rolf Börjlind
Serie: Rönning & Stilton #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 363
Recensie: Amanda

Cover
Mooie cover, net als de voorgaande delen. De cover straalt eenzaamheid uit door de persoon die in de verte staat te staren.

Auteur
Cilla & Rolf Börjlind
zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten.
Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden.

Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in meer dan twintig landen. Het eerste deel, Springvloed, en het tweede deel, De derde stem, bewerkten ze tot een 10-delige tv-serie.

Achterflap
Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster. Een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan.

In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in heel Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.

Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.

Mijn mening

Verdriet is moeilijk te hanteren. Het kan je plotseling overvallen, als een stuiptrekking waartegen je je niet kunt verweren.

Als groot fan van de serie met Olivia Rönning en Tom Stilton keek ik enorm uit naar de nieuwste creatie van Börjlind binnen deze serie. Heel benieuwd hoe het Tom vergaat na zijn actie in Wiegelied. Ook de onthulling rondom Olivia was enorm verrassend en maakte mij nieuwsgierig naar het vervolg.

‘We zijn gevangenen in een gevangenis die we zelf gebouwd hebben,’ zei hij. ‘We hebben onze levens als vrije individuen verlaten.’

De personages zijn voor degenen die de serie volgen al ruimschoots bekend. Zo komen uiteraard Tom, Luna, Abbas, Mette, Olivia en Mincken weer terug. Maar we leren ook Lisa ineens een stuk beter kennen. Daarnaast voert de verhaallijn rondom Tom wel echt de hoofdmoot in dit verhaal. Abbas en Mincken hebben in dit plot een veel minder aanwezige rol dan in voorgaande delen. Maar ze zullen ongetwijfeld terugkeren in het volgende deel.

Je hebt het naar je zin op de plek waar je thuishoort.

Net als in de voorgaande delen weet Börjlind ook in dit deel weer de nodige maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. Zoals onder andere het veelbesproken thema #metoo en de problemen rondom de Rohingya in Myanmar. Beide thema’s zijn ruim voldoende uitgewerkt en passen erg goed in de verhaallijn. Ook de mooie en uitgebreide omschrijvingen van de omgeving zorgen ervoor dat je je midden in het verhaal waant.

Wie te lang in de ogen van het monster staart, wordt zelf een monster.

De combinatie van maatschappelijke thema’s en de opgevoerde verhaallijn rondom Tom en Olivia lijken in eerste instantie los van elkaar te staan. Later blijken ook deze verhaallijnen op de een of andere manier een link met elkaar te hebben. De vlotte schrijfstijl, filmische beschrijvingen en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het verhaal veel vaart kent. Het leest als een trein en lijkt ook onderweg nergens te willen stoppen. De spanning is gelijk vanaf het begin aanwezig, zakt halverwege héél even een beetje in, maar dendert daarna weer door als een ouderwetse stoomlocomotief. Tegen het einde leun je rustig achterover omdat je denkt te weten hoe de vork in de steel zit, maar de ontknoping is verbijsterend en totaal onverwacht.

Koudvuur is een heerlijk nieuw deel in de Rönning & Stilton-reeks. Actuele maatschappelijke thema’s verweven in een zeer spannende verhaallijn op een filmische wijze beschreven bezorgen de lezer spannende leesuren.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Hiermee kom ik uit op een hele mooie 4,5 ster voor Koudvuur van Cilla en Rolf Börjlind.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)