Titel: Furie
FurieAuteur: Katie Lowe
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Lilian

Cover
Een donkerrode cover met de bovenkant vier gezichten dichtbij elkaar, ze hebben allen de ogen gesloten. Midden op de cover staat in het wit de titel Furie in een wat lieflijk lettertype met daarboven de naam van de auteur. Het rood zorgt ervoor dat de cover eruit knalt in de boekhandel en maakt het interessant. Zeker door het contrast met de lieflijke letters. De titel Furie liet niet direct een belletje rinkelen, maar zal gedurende het verhaal duidelijker worden. 

Auteur
Katie Lowe studeerde af aan de Universiteit van Birmingham. In 2012 begon ze met haar blog Fat Girl, PhD, waar ze schreef over body image, feminisme en gezondheid. Ze schreef stukken voor onder meer The Guardian, The Independent en de BBC. Katies debuutthrillerFurie, verschijnt in 11 landen. 

Achterflap/samenvatting
Engeland, 1998. Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden op het terrein van een Britse meisjesschool. Ze is volledig in het wit gekleed en zit op een schommel. Haar doodsoorzaak is onbekend. 

Vier meisjes weten wat er gebeurd is. Ze hebben altijd gezwegen. Tot nu. 

Heden. Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje met een zwarte geschiedenis – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats. Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen beoordelingsvermogen. 

Mijn mening 

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een particuliere hogeschool, Elm Hollow. De sfeer is er mysterieus, mede door de geschiedenis van de plek waar de school staat. In het verleden, in de 17e eeuw, vonden er rituelen plaats, uitgevoerd door heksen, precies op de plek waar de school staat.  

Voor deze prestigieuze school heeft Violet, na een tragisch ongeluk waarbij haar vader en zus zijn omgekomen, een studiebeurs gekregen. In eerste instantie heeft ze moeite om aansluiting te vinden bij de andere leerlingen, maar uiteindelijk vindt ze die bij een groepje bijzondere meiden. Bijzonder, omdat ze nergens anders bij lijken te horen, maar toch helemaal thuis zijn op Elm Hollow. Géén van deze meiden komt erg sympathiek over en ik weet niet of ik daar wel vrienden mee zou willen zijn. Ieder van hen draagt een geheim met zich mee die de onderlinge verstandhouding niet ten goede komt. Mishandeling, drugs, drank, de dood van een zestienjarig meisje en ouders die veel weg zijn of er niet voor je kunnen zijn. Verder natuurlijk de problemen waar iedere tiener mee worstelt. Zelf vond ik sommige passages wel herkenbaar en ik denk dat ieder van ons, de lezer, wel een moment van herkenning heeft. Als jongvolwassene wil je graag ergens bij horen, de vraag is alleen tegen welke prijs? Is de prijs voor Violet te hoog?  

Eerlijk gezegd wist ik niet precies hoe ik me voelde. Ik wist niet of ik er ook maar iets van geloofde, al had Annabel het verhaal zo overtuigend verteld dat het onmogelijk leek dat het niet waar was. Maar hoe dan ook, dacht ik, wat kan het voor kwaad? Op deze manier een van hen zijn is altijd nog beter dan alleen zijn. Maar toch voelde ik, terwijl ik het zei, een rilling van twijfel die ik niet kon plaatsen – achteraf denk ik dat je het intuïtie zou kunnen noemen, maar op dat moment leek het angst.

Doordat het over tieners gaat zou je al snel denken te maken te hebben met een YA, maar de schrijfwijze is dat zeker niet. Door het taalgebruik, ik moest sommige woorden echt even opzoeken, en de soms wollige zinsopbouw is dit alles behalve een YA en merk je dat je te maken hebt met een literaire thriller. Voor mij hoeft het niet zo wollig omschreven te worden, het leidt mij te veel af van waar het werkelijk om gaat. Dit neemt niet weg dat het een heerlijk verhaal is om te lezen, zeker als je van mythes, legendes, plaatselijke geschiedenis, leugens, moorden en van onderlinge spanning houdt.  

De campus was amper te zien, afgezien van de vierkantjes van licht, die als patchwork in de mist gloeiden, en de gouden wijzerplaten van de klokkentoren, de vier manen van de Campanile.

Alle ingrediënten voor een geweldig verhaal, voor mij dan, zijn aanwezig. Een oud gebouw met rijke historie en dat in combinatie met mythen em heksenprocessen. Helaas heeft dit verhaal mij niet gebracht wat ik ervan had verwacht en dat komt met name door de schrijfstijl.  

Furiën 

(Grieks: Erinyen of Eumeniden) In de Griekse mythologie de wraakgodinnen die de plegers van misdaden en zonden achtervolgden en straften. Zij werden voorgesteld als gevleugelde meisjes met slangen in het haar en bloed druipend uit de ogen.

Spanning: 2
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 2
Originaliteit: 3
Psychologie: 4 

Furie van Katie Lowe krijgt van mij 3 sterren.  

Lilian


Bestel dit boek bij Bol.com

 

Bestel dit boek bij Libris.nl

Leave a Reply

  • (not be published)