Dossier 1569

Titel: Dossier 1569    
Auteur: Jørn Lier Horst
Serie: Cold Case kwartet #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Bianca Cornelissen
Publicatiedatum: september 2023
Aantal bladzijdes: 370 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.
Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie. Van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Noorwegen.

Achterflap:
William Wisting begint aan de tweede week van zijn zomervakantie als hij op zijn vakantieadres een verontrustend krantenbericht leest. Een lokale vermissingszaak groeit uit tot een landelijk nieuwsbericht.
Dan ontvangt Wisting een ongeadresseerde brief met een reeks mysterieuze cijfers. Hij brengt ze in verband met de dossiercode van een oude zaak. Deze werd destijds snel opgelost en de dader werd veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd. Recente gebeurtenissen onthullen nu echter verbanden die twintig jaar geleden niet zichtbaar waren.
De brief is slechts de eerste van een reeks, en alles wijst erop dat er een andere waarheid achter de zaak zit dan de politie denkt. Wisting moet op zoek naar de afzender van de brief én naar de ware feiten achter de zaak. Maar lang niet iedereen is blij dat hij zaken oprakelt…

Mijn mening:
Dossier 1569 is het vierde en afsluitende deel in de Cold case kwartet serie welke onderdeel is van een inmiddels 17-delige serie. Achteraf ben ik dus tegen mijn principe in onbewust ingestapt in het 12de deel van een serie, heel onlogisch en verwarrend, maar heb de serie zeker met plezier gelezen en voelde het niet als een gemis dat ik nogal wat voorinformatie gemist had. Na het lezen van het derde Cold case kwartet deel De onbekende was ik wat sceptisch om de serie af te maken, ik had het gevoel er een beetje klaar mee te zijn.

Dossier 1569 sprak mij echter qua onderwerp veel meer aan, ik voelde meer connectie met het verhaal waardoor het lezen gaandeweg het verhaal steeds prettiger werd.

Het was zoals gewend van Jorn Lier Horst veel speurwerk, maar er kregen ook meer randzaken de verdiende aandacht. Ik voel empathie voor de personages en er is ruimte voor meer uitwerking van beleving en karakters.

Het verhaal leest niet als een afsluitend deel, op zich logisch want de serie met William Wisting gaat gewoon verder. Als personage is Wisting niet echt interessant te noemen, hij maakt verder amper ontwikkeling door, het is het onderwerp dat het verhaal in deze aantrekkelijk maakt.

Dossier 1569 was een thriller met voldoende spanning, boeiende personages en een goed uitgewerkt plot. Mijn enthousiasme is gewekt om William Wisting verder te blijven volgen.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 3
Plot: 4

Dossier 1569 krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)