Tot de dood ons scheidt

Titel: Tot de dood ons scheidt
Auteur: Alice Feeney
Genre: Psychologische thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers   
Vertaald door: Mary Bresser
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Brenda

Auteur
Alice Feeney werkte 15 jaar bij de BBC als verslaggever, nieuwsredacteur en producer. Ze woonde in Londen en Sydney, maar heeft zich nu gesetteld op het Britse platteland. Haar debuut ‘Soms lieg ik’ werd een internationale bestseller. De tv-serie, met in de hoofdrol Sarah Michelle Gellar en als uitvoerend producent Ellen DeGeneres, is in de maak. Van Feeney verschenen ook ‘Ik weet wie je bent’ en ‘Hij & zij’.

Achterflap/samenvatting
Adam en Amelia zitten in een flinke huwelijkscrisis. Als ze een weekendje in de Schotse Hooglanden winnen, zien ze een kans om nader tot elkaar te komen.

Elk jaar op hun trouwdag geven ze elkaar een nostalgisch cadeau – en elk jaar schrijft Amelia een brief aan Adam, die ze hem nooit laat lezen. Tot nu.

Ze weten allebei dat dit weekend hun huwelijk kan maken of breken. Maar ze hebben de reis niet zomaar gewonnen. Een van hen liegt, en er is bovendien iemand die hun geen ‘eind goed al goed’ gunt….

Mijn mening

Geniet van de verhalen over de levens van andere mensen, maar vergeet niet je eigen leven te leven.

Het verhaal start met de uitleg dat Adam een beperking heeft. Hij heeft gezichtsblindheid. Adam herkent geen gezichten, zelfs ook niet dat van zijn vrouw. In het echt heeft naar schatting één op de 50 mensen dit probleem. Ik vind het goed om te lezen dat Alice Feeney een beperking gebruikt die toch geregeld voorkomt. Ze probeert je te laten voelen hoe dit soms uitpakt.

Je leest afwisselend vanuit de personages Amelia en Adam. De frustraties tussen Amelia en Adam zijn goed voelbaar. Je leest de geheimen die ze voor elkaar hebben. En tussendoor krijg je de brieven te lezen die Amelia aan Adam schrijft. Een interessante toevoeging van het verhaal. Bij elke brief was ik weer nieuwsgierig wat erin zou staan. Amelia en Adam voelen zich absoluut niet op hun gemak in de Blackwater Chapel waar ze mogen verblijven. De irritaties en het wantrouwen naar elkaar is ontzettend voelbaar. Is hun huwelijk eigenlijk nog wel te redden?

Het leven is een spel waarin een pion een koningin kan worden, mits je weet hoe het spel gespeeld dient te worden.

Alice Feeney heeft een waanzinnig goed verhaal weten neer te zetten. Ze zet je iedere keer op het verkeerde been. Je denkt te weten hoe het verhaal in elkaar steekt om vervolgens weer in verwarring te raken. Ze schrijft ontzettend beeldend en af en toe voel je de kou zelfs waarin Adam en Amelia zitten. Letterlijk en ook figuurlijk. Een verhaal wat je letterlijk in één ruk uit wilt lezen.

Ik heb vernomen dat er een Netflix-serie aankomt. Ik snap dat helemaal. Dit verhaal is zeker een aanrader om op het scherm te zien. Van Allice Feeney heb ik nog niet alle boeken gelezen, maar ze gaan absoluut op mijn nog te lezen lijstje.

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Tot de dood ons scheidt krijgt van mij een dikke 4,5 ster. Echt een geweldig boek!

Brenda

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)