De kaartenmaker

Titel: De kaartenmaker                                    
Auteur: Anette Hemming
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 428 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Anette Hemming (1990) is geboren in een klein stadje dicht bij Oslo. Ze studeerde aan de BI Norwegian Business School en De kaartenmaker is haar debuut.

Achterflap:
In een buitenwijk van Oslo gaat Lisbet Lind net aan haar keukentafel zitten voor het ontbijt als ze ziet dat er op de buitenkant van haar raam een vel papier is geplakt. Als ze het van dichtbij bekijkt, blijkt het een handgetekende kaart te zijn – een plattegrond van haar huis met een rood kruis precies op de plek waar ze op dat moment staat. Op de achterkant van het papier zit opgedroogd bloed. Met een angstig voorgevoel stopt Lisbet de kaart in een la en begint aan haar dag.
De volgende dag wordt het dode lichaam van Lisbet Lind gevonden in haar keuken. De politie staat voor een raadsel. Waarom is ze vermoord? Hoofdinspecteur John Persvik gaat op zoek naar aanwijzingen, maar dan ontvangt Lisbets ex-man ook een handgetekende kaart met een kruis, besmeurd met bloed…

Mijn mening:
Het is even inkomen qua schrijfstijl, niet alle zinnen lezen vloeiend weg, Ik vraag me in het begin even af of het misschien aan de e-pub of de vertaling ligt, zo raar lezen sommige zinnen, maar eenmaal goed op gang is het geen belemmering meer. 

De korte hoofdstukken geschreven vanuit verschillende personages zorgen voor een aantrekkelijk verhaal. Vooral Robert is een interessant personage, de beschrijving uit zijn verleden geven een goed beeld van zijn karakter en psyche weer. Zijn rol blijft van het begin tot het eind mysterieus. 

De kaartenmaker is een verhaal waarbij de spanningsboog niet continu gespannen staat, maar het zijn vooral de belevingen van de personages die veel aandacht opslurpen.

Ik houd daar wel van, maar dat is persoonlijk. Je leest met omwegen langzaam naar de ontknoping toe, het betreft hier vooral een nieuwsgierige spanning. Het verhaal leek mij enigszins voorspelbaar, maar daarin wist Hemming mij op het eind pas te verrassen.

Ik moet zeggen dat ik het verhaal echt met plezier heb gelezen en vraag me af of er gezien de laatste bladzijde nog een vervolg komt, want daar heeft Hemming zeker ruimte voor gemaakt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Plot: 3
Spanning: 3

De kaartenmaker krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Cargo, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)