De brandende zon

Titel: De brandende zon
Auteur: Christoffer Carlsson
Serie: Halland #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: augustus 2022
Aantal bladzijdes: 290 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Christoffer Carlsson (1986) groeide op aan de westkust van Zweden en geldt als een van de grote thrillertalenten van deze tijd. Hij studeerde criminologie in Stockholm en ontving een Europese onderscheiding als veelbelovende jonge criminoloog. Carlsson debuteerde in 2013. Zijn thrillers werden diverse malen onderscheiden door de Swedish Crime Writers’Academy

Achterflap:
1986. Op de dag dat Olof Palme wordt vermoord in Stockholm ontvangt de politie in het kleine dorpje Tiarp een telefoontje van een man die zegt een vrouw te hebben vermoord. ‘Er zullen er meer volgen,’ wordt er gezegd, en dan wordt de verbinding verbroken.
De moord op Olof Palme zal Zweden voor altijd veranderen, maar voor politieman Sven Jörgenssons en zijn tienerzoon Vidar zal de zaak van de omgebrachte vrouw een levenslange obsessie worden. Het lijkt er zelfs op dat twee andere vrouwen ook het slachtoffer zijn geworden van de zogenaamde Tiarp-moordenaar. Er zijn weinig aanwijzingen, maar Sven zet de achtervolging in. Wie is de moordenaar? Wie wordt zijn volgende slachtoffer? En hoelang zal het duren voordat hij wordt ontmaskerd?

Mijn mening:
De dag waarop Olof Palme wordt vermoord staat bij iedereen in het geheugen gegrift, alleen heeft dat in het kleine dorpje Tiarp een andere reden. Sven Jörgensson kan de Tiarp-moord niet loslaten, jaren nadien is de Tiarp-moord nog steeds hetgeen Sven dag en nacht bezighoudt, zijn hele leven draait om deze zaak. Het vreet letterlijk aan hem en wanneer zijn zoon Vidar ook besluit bij de politie te gaan is Sven daar op zijn zachts gezegd niet blij mee.

De kranten schreven veel over de charme van de Finse jongen, zijn uitstraling en warme glimlach, de jeugdige schittering in zijn ogen. Hij zag er helemaal niet uit als een monster.

Christoffer Carlsson schrijft zijn thrillers vooral vanuit de gevoelige, inlevende kant van de hoofdpersonages. Je wordt je bewust van wat het werk van een politieagent voor impact heeft op hun persoonlijke leven. De spanning bouwt langzaam, zelfs wat traag op maar dat verveelt geen moment. Je wordt het verhaal ingezogen en leeft mee met de personages.

De plot is goed opgebouwd, waar je denkt dat het verhaal in een afrondende fase is beland word je toch nog verrast met een plotwending.

De schrijfstijl van Carlsson is boeiend, je voelt je verbonden met de personages en lijdt met hen mee, de manier waarop hij alles beschrijft is bijzonder en uniek, moeilijk om uit te leggen. Een aantal personages uit het eerder vertaalde boek Het voorteken van Carlsson komt terug maar er is hier geen sprake van een serie, dit boek is prima los te lezen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4
Leesplezier: 5
Plot: 4
Psychologie: 5

De brandende zon krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)