Einde verhaal

Titel: Einde verhaal
Auteur: A.J. Finn
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Mechteld Jansen en Eefje Bosch
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Lilian

Over de auteur:
A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New York. Na zijn studie was Finn recensent van thrillers en redacteur in Londen bij Sphere/Little, Brown. Hij heeft gewerkt met auteurs als Karin Slaughter, J.K. Rowling, Robert Galbraith, Nicci French en Patricia Cornwell.

Achterflap:
Nicky Hunter krijgt een verzoek dat ze niet kan weigeren. Als groot liefhebber van thrillers correspondeert ze al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp. In zijn laatste brief laat hij haar weten dat hij ongeneeslijk ziek is, en dat het zijn wens is dat Nicky zijn biografie schrijft. Trapp nodigt Nicky uit om enkele maanden bij hem in San Francisco te komen wonen, samen met zijn veel jongere tweede vrouw, zijn overbezorgde dochter en losgeslagen neef.
Trapp is niet alleen beroemd vanwege zijn thrillers. Twintig jaar eerder, op oudejaarsdag 1999, verdwenen zijn eerste vrouw en tienerzoon spoorloos. Sinds die dag heeft Trapp geen interview meer gegeven en geen enkel boek geschreven. Waarom wil hij nu opeens praten over zijn verleden?
Nicky besluit meteen naar San Francisco te vliegen, maar al snel blijkt dat Trapp zijn geheimen niet zomaar prijsgeeft – zelfs niet als er nieuwe slachtoffers vallen…

Einde verhaal is een moderne hommage aan Agatha Christie met een knipoog naar de film Knives Out.

Mijn mening:
Sebastian Trapp, een beroemd schrijver, heeft niet lang meer te leven. Hij nodigt Nicky Hunter, een groot fan en schrijfster, uit om zijn biografie te schrijven. Hij en Nicky corresponderen al enige jaren met elkaar en Nicky voelt zich dan ook vereerd en hoopt door Sebastians levensverhaal op papier te zetten, achter zijn grootste geheim te komen.
Zo’n twintig jaar gelden zijn Sebastians eerste vrouw en tienerzoon namelijk spoorloos verdwenen en niemand weet waar ze zijn en of ze überhaupt nog in leven zijn.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het grote landhuis, het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Finn neemt je mee in dit huis en door zijn filmische taal met veel details, waan je je in het huis met de gehorige kamers en lawaaierige Otis (lift). Door deze uitgebreide, soms overbodige, beschrijvingen zakt het verhaal in na de eerste hoofdstukken en kabbelt het gestaag voort. Pas op het einde komt Finn met een grotesk einde dat ik niet aan had zien komen en zorgde er op die manier voor dat ik het boek nog enigszins met een goed gevoel dichtsloeg.

Als ze weg is trekt Madeline de gordijnen open; het vermoeide daglicht kruipt naar binnen, geeft het op en sterft naast de bank.

Met veel enthousiasme begon ik aan deze dikke pil, want dat mag je dit boek best noemen met zijn 480 bladzijdes, maar voor een goed geschreven verhaal is dat totaal geen probleem. Helaas werd mijn enthousiasme, die gevoed werd door de opmerking met een knipoog naar de film Knives Out al snel bekoeld. Het verhaal zwakt af na een heerlijk begin en komt pas op het einde echt op gang, de spanning blijft helaas uit.

Sebastian en Nicky, de twee hoofdpersonages, worden redelijk uitgelicht, maar de overige personages, zoals dochter Madeleine en neef Freddy, krijgen niet de kans zich te ontpoppen tot interessante personages.

Voor wie van citaten van Agatha Christie en Sherlock Holmes houdt en van uitgebreide beschrijvingen van de omgeving met zijn gebouwen, komt met dit boek zeker aan zijn trekken. Het is een langzaamaan boek met een donkere en mysterieuze sfeer.

Laat je dus niet weerhouden door mijn recensie en ervaar zelf wat Finn voor de lezer in petto heeft.

Spanning: 2
Plot: 3,5
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Einde verhaal krijgt van mij een krappe 3 sterren.               

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Cargo, waarvoor onze hartelijke dank.

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)