Inslag

Titel: Inslag   
Auteur: Tove Alsterdal
Serie: Eira Sjödin #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Edith Sybesma
Publicatiedatum: maart 2024
Aantal bladzijdes: 335
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Tove Alsterdal (Malmö, 1960) groeide op in het noorden van Zweden. Ze werkte enkele jaren in het psychiatrische ziekenhuis Beckomberga, en maakte daarna carrière als journalist. Ze debuteerde in 2009 en schreef enkele zeer succesvolle thrillers. 

Inslag is de tweede thriller rond politie inspecteur Eira Sjödin. Voor het eerste deel, Stormval, won Alsterdal de Glass Key Award.

Achterflap:
In Malmberget, een kleine Zweedse stad net boven de poolcirkel, schokt en beeft de aarde door de mijn die steeds meer ruimte vraagt. Huizen worden ontruimd en bewoners verplaatst. Bij de laatste controle van een lege woning horen de werklieden ineens een geluid uit de kelder. Een dier? Nadat ze een kelderraam hebben ingeslagen, treffen ze weggekropen in het donker een doodsbange man aan.
Een tijd later ontvangt politie-inspecteur Eira Sjödin een telefoontje van een vrouw die meldt dat haar ex-man is verdwenen. Ze doorzoeken zijn appartement, maar vinden niets verdachts. Weken later wordt bij toeval zijn lichaam in de kelder van een verlaten woning aangetroffen, en heeft Eira plotseling een moordzaak in handen. Wanneer haar baas op een dag niet op zijn werk verschijnt, lijkt ook hij slachtoffer te zijn – en dan begint de tijd plotseling te dringen.

Mijn mening:
Na het eerste deel Stormval met veel plezier te hebben gelezen begon ik fanatiek aan Inslag, en ik heb wederom enorm genoten.

Alsterdal heeft een hele fijne schrijfstijl, zij probeert zowel de sfeer van de omgeving als de beleving van de personages filmisch over te brengen. Bijzonder te lezen hoe sterk een personage wordt neergezet, dit uit zich in de manier waarop degene probeert te overleven, het is een scene die indruk maakt.

Eira Sjödin leer je in dit tweede deel steeds een beetje beter kennen, zij ontwikkelt maar geeft ook aanleiding tot een vervolg. Je hebt als lezer het gevoel dat Alsterdal nog van alles in het vat heeft zitten wat ze bewaart voor volgende delen. Hiervan licht ze kleine tipjes van de sluier op.

De spanning voert bij Alsterdal niet continu de boventoon, natuurlijk moeten er politiezaken opgelost worden maar dit gaat vooral gepaard met veel bijzaken die indruk maken.

De plot wordt goed voorbereid en in een gemiddeld tempo wordt er steeds een draad ontrafelt waardoor je als lezer langzaamaan in de gaten krijgt hoe de vork precies in de steel zit. Alsterdal verbindt draadjes met elkaar die je compleet verrassen.

Kortom: Inslag was zeer zeker de moeite waard om te lezen en wat mij betreft hoeft het vervolg niet te lang op zich te laten wachten.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 5

Inslag krijgt hiermee dik verdiend 4,5 ster

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Cargo, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)