Schrikkeldag

Titel: Schrikkeldag   
Auteur: Inge Spaan
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 303
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Inge Spaan werkt als accountant en schrijft in haar vrije tijd spannende thrillers en korte verhalen. Daarnaast is ze schrijfdocent en helpt ze beginnende auteurs met hun verhaal. Schrikkeldag is haar vierde thriller.

Achterflap:
Op 29 februari 2012 verdrinkt een vijfjarig meisje in een sloot dicht bij haar huis. Vier jaar later kost een fatale woningbrand een geliefde dorpsbewoner het leven. Een jonge man crasht met zijn motor tijdens de schrikkeldag in 2020.
Ieder schrikkeljaar komt een bewoner uit het dorp Warchem onder raadselachtige omstandigheden om het leven. Toeval… of niet? Aafke is als buitenstaander niet overtuigd van het verband, maar wordt meegetrokken in verhalen uit het verleden door haar vriend en dorpsbewoner Stef.
Vastbesloten om achter de waarheid te komen gaat ze op onderzoek uit. Hoewel de wildste geruchten de ronde doen, laat Aafke zich niet zomaar afschrikken. Tot ze anonieme telefoontjes begint te krijgen die haar bang maken. Zou zij dit schrikkeljaar het volgende slachtoffer kunnen zijn?

Mijn mening:
Zodra je begint met lezen, voel je de spanning die het kleine gehucht Warchum in zijn greep houdt, veroorzaakt door schrikkeldag die met schrille treden dichterbij komt. Het verhaal start een week van tevoren en je voelt de angst die onder de inwoners leeft met de dag toenemen.

Aafke is een buitenstaander, en dat steken de bewoners van Warchum niet onder stoelen of banken, het gevoel er niet bij te horen maakt het haar niet makkelijk. Daarentegen is haar kijk op de moorden in het dorp anders. Haar relatie met Stef loopt op zijn zachtst gezegd niet soepel en dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ze haar eigen plan trekt en zelf op onderzoek uitgaat.

Schrikkeldag is origineel bedacht en laat je meevoeren in gevoelens en gedachten die een totaal eigen leven gaan leiden. Angst is een slechte raadgever is in deze zeker van toepassing.

Spaan heeft een schrijfstijl die makkelijk wegleest, zij schrijft korte hoofdstukken die wisselend vanuit Aafke en Stef zijn geschreven. Vooral het verleden van Stef speelt in deze een belangrijke rol. Spaan is er zeker in geslaagd om de lezer te laten ervaren dat men toch eens breder om zich heen moet kijken alvorens de vooroordelen over mensen klakkeloos over te nemen.

Als fervent thrillerlezer zag ik de ontknoping deels wel aankomen, maar dat neemt niet weg dat ik het boek met plezier heb gelezen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 3

Schrikkeldag krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)