Titel: 54 minuten54 minuten
Auteur: Marieke Nijkamp
Genre: Young Adult
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: september 2017
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Auteur
Marieke Nijkamp is een geboren en getogen Nederlandse en in hart en nieren Twentenaar. Nijkamps debuutroman, This is Where It Ends, is in 2016 in de Verenigde Staten verschenen bij Sourcebooks Fire. Dit young adult verhaal volgt vier tieners gedurende de 54 minuten van een schietpartij op een middelbare school. Haar tweede boek,  Before I let Go, zal begin 2018 zowel in de Verenigde Staten als in Nederland verschijnen. In het Nederlands zal het boek Voor Ik Je Loslaat gaan heten.

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10 :03 De auladeuren gaan niet open.

10 :05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Dios te salve, María, llena eres de gracia, el Señor es contigo. Bendita tú eres entre todas las mujeres, y bendito…

Terreurdaden zijn helaas onontkomelijk in onze nieuwsberichten van vandaag de dag. Desondanks raak je nog elke keer in een soort van shock als de volgende aanslag weer heeft plaatsgevonden. Ongeacht van welke categorie, welke plek op de wereld of met wat voor een gevolgen.

54 minuten is een verhaal dat je hart in z’n grip houdt, je keel dichtknijpt en waarbij je vol afschuw de schoten in je oren hoort klinken.

Vier studenten van een middelbare school beleven waarschijnlijk de verschrikkelijkste dag van hun leven. Vanuit het oogpunt van Autumn, Sylvia, Thomas en Claire wordt het verhaal opgebouwd. De korte hoofdstuk lopen vloeiend in elkaar over en de spanning blijft zich maar opbouwen.

Angst en overleven zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Bij elk schot dat er voorbij schiet krimp je in elkaar. De beeldende schrijfwijze van Marieke Nijkamp maakt het nog zwaarder om verder te lezen, bang voor nog meer bloedvergieten en verderf. En toch is er dat beetje hoop dat je er toe weet over te halen dat het alsnog allemaal goed gaat komen. Twitterberichtjes zijn op een beangstigende manier weergegeven, je zal maar thuis zitten en niet weten wat er precies gaande is. Niet wetende of je dierbare nog in leven is. Alle slachtoffers worden betreurd, maar er zijn nog zoveel overlevenden die gered moeten worden. Dus je gaat door met lezen in de hoop dat de terreur snel tot een einde komt.

54 minuten van Marieke Nijkamp is een absolute aanrader, mits je sterk genoeg bent om voor de overlevenden te vechten.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 5
Plot: 5
Psychologie; 5
Schrijfwijze: 5
Spanning: 5

Ik geef  54 minuten welverdiende 5 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)