Titel: Heart-BeatHeart-Beat
Auteur: Joanne Carlton
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 351
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie cover met op de voorgrond een vrouw die een hart vormt met haar handen, op de achtergrond kun je de vormen van een groot podium ontwaren. Zeker na het lezen van het boek een heel goed gekozen cover. Het past perfect bij de titel en de inhoud.

Auteur
Joanne Carlton is het pseudoniem van de Vlaamse schrijfster Sandra J. Paul. Zij schrijft Young Adult, maar ook thrillers voor volwassenen. In alle genres en leeftijden zit een paranormaal tintje verweven. In het thrillergenre debuteerde zij in 2015 met Azerty. In 2017 is Moordspel uitgekomen. In het Young Adult (Fantasy) genre debuteerde zij in 2015 met het eerste deel uit de Eilanden-serie Het Eiland. De Geest, het tweede deel uit deze serie, verscheen ook in 2015. Het derde deel, De Wolf, verscheen in 2016. Het vierde en laatste deel, De Ziel, is ook verschenen. Heart-Beat is een Young Adult roman welke in 2017 in het Engels verschenen is. Het boek zal ook nog naar het Nederlands vertaald worden, maar dit zal pas in 2018 zijn. Momenteel is zij bezig aan haar volgende boek.

Samenvatting
Heart-Beat vertelt het verhaal van Sam en Jasper. Sam en Jasper zijn al jaren beste vrienden en hebben het allebei enorm druk met studeren. Wanneer Jasper een hartaanval krijgt en in het ziekenhuis terecht komt, krijgt hij hier heel slecht nieuws te horen. Want hij zal binnenkort overlijden aan zijn aandoening. Sam stimuleert hem om nu eindelijk zijn grootste droom waar te maken: zingen voor een heleboel mensen. Want hij heeft nu toch niks meer te verliezen. Ze vertrekken hiervoor stiekem naar Londen om de laatste wens van Jasper waar te maken. Maar heeft Sam wel helemaal de waarheid verteld? Want hoever gaat zij voor haar vriendschap met Jasper…

Mijn mening
In Moordspel gebruikte de auteur al mooie quotes om het begin van nieuwe hoofdstukken aan te geven, dat heeft ze ook nu weer gedaan. Het verhaal is onderverdeeld in het aantal dagen waarin het verhaal zich afspeelt en elke dag begint met een nieuwe, mooie en zeer passende quote. Zoals bijvoorbeeld de volgende quote uit de lyrics van Eminem:

You only get one shot, do not miss your chance to blow;
This opportunity comes once in a lifetime.

Toen ik begon met het lezen van dit boek had ik eigenlijk geen idee wat ik precies kon verwachten. Ik lees normaal meestal thrillers en spannende Young Adult, dus dit was een beetje uit mijn comfortzone. Het onderwerp was ook erg heftig, aangezien ik in mijn familie ook al veel mensen ben verloren aan kanker. Best confronterend dus. Maar mijn hemel, wat een verhaal. Ondanks dat ik moest wennen aan het lezen in het Engels, was het erg goed te volgen. Er zit zoveel verdieping in het verhaal, meerdere lagen zijn op elkaar gebouwd en je wordt steeds meegenomen in het moment van het verhaal.
Het verhaal van Jasper is zo goed uitgewerkt en het personage zo levend beschreven dat je in zijn huid kruipt en de pijn en het verdriet voelt in je wezen. De angst, onzekerheid en de onmacht zijn voelbaar en druipen van de bladzijden. Want hoe verschrikkelijk is het om als 18-jarige te horen te krijgen dat je maar een paar dagen meer te leven hebt. Sam daarnaast is zo’n krachtige persoonlijkheid, ze laat zich niet van de wijs brengen en stevent recht op haar doel af. Een meisje van 16 met zoveel kracht en zo’n sterke wil, ongelofelijk slim en met al zoveel verdriet in haar verleden. Prachtig geschreven, uitgewerkt, weergegeven.

What would you do, Max? If you knew you only had a couple of days left to live,
how would you spend them?

Uiteraard mag ook in dit boek een vleugje paranormaal niet ontbreken. In dit geval is het Sam die voorspellende dromen heeft. En ze komen nog echt uit ook.
Net op het moment dat je op het punt staat om afscheid te gaan nemen van Jasper neemt het verhaal ineens een totaal andere wending. Een wending die ik echt niet had zien aankomen en waardoor ik een beetje ontdaan was. Want het verhaal zoals je dacht dat het was, blijkt helemaal anders te zijn.
In dit boek staat onvoorwaardelijke vriendschap op nummer 1. Jasper en Sam geven er niks om hoe anderen over de ander denken, hoewel ze wel veel problemen met zichzelf hebben. Maar voor elkaar staan ze altijd klaar, klaar om elkaar bij te staan en voor elkaar op te komen. Maar vooral klaar om elkaar te dragen in de pijn en het verdriet die het afscheid nemen van elkaar met zich meebrengt.

Heart-Beat is een verhaal wat je raakt, welke onder je huid en in je ziel kruipt en je niet meer laat gaan. Want wat een drama en verdriet, maar wat een geweldig mooie personages. Ze hebben alles voor elkaar over, zonder twijfel. Sandra had mij gewaarschuwd dat ik de tissues gereed moest houden, nou, die heb ik bij de laatste paar hoofdstukken ook echt nodig gehad. Zo ontroerend, zo herkenbaar, zo diep triest.

Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik kan gewoon echt niet anders dan Heart-Beat 5 sterren geven. Sandra heeft mij enorm geraakt en alle verwachtingen overtroffen. Dit boek is met stip het beste boek wat ik tot nu toe van haar gelezen heb.

Amanda

[bol_product_links block_id=”bol_5a1ad806d05c1_selected-products” products=”9200000084076888″ name=”Heart-Beat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

  • (not be published)