Titel: OnderuitgehaaldOnderuitgehaald
Auteur: Loes den Hollander
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 281
Recensie: Miriam

Over de auteur
Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin. Ze schreef meer dan twintig thrillers en is al tien jaar een bestsellerauteur wiens boeken al meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gingen. Recent maakte ze de overstap naar uitgeverij De Crime Compagnie.  

Samenvatting
Wieke en Sigrid Fortuin kunnen nog amper beseffen dat hun moeder is overleden als vader Fokke met Freddy Hasselaar thuis komt. Fokke lijkt gelukkig met stiefmoeder Freddy, maar voor de twee zusjes is ze een regelrechte nachtmerrie. Freddy heeft met name haar vizier op Sigrid gericht en ze doet er alles aan om haar stiefdochter in een kwaad daglicht te zetten bij Fokke. Iets waarin ze, tot groot verdriet van Sigrid, lijkt te slagen.  

Tijdens een verblijf in Frankrijk valt Freddy in het zwembad en verdrinkt. De ware toedracht blijft binnen het gezin Fortuin en zij pakken na deze dramatische gebeurtenis de draad weer op. Vader Fokke vindt opnieuw de liefde bij Mitzy, die niet alleen haar hart openstelt voor Fokke, maar ook voor zijn dochters. De kloof die tussen Sigrid en haar vader is ontstaan na zijn huwelijk met Freddy begint eindelijk wat te dichten. Het ziet er weer rooskleurig uit voor het gezin Fortuin.  

Mevrouw Fortuin bestaat niet meer. Ze is opgeruimd.

En dan valt er een bruine envelop met een manuscript door de brievenbus van Sigrid. Op zich niet vreemd, gezien haar werk als redacteur, maar bij het lezen van de hoofdstukken die ze toegezonden krijgt, bekruipt haar een unheimisch gevoel. Wie is de schrijver van dit manuscript en wat wil deze persoon? Wie is er nog meer op de hoogte van het geheim van de familie Fortuin?  

De zon is haar warmte, de maan is haar licht en de wind is haar adem. 

Hoofdpersoon Sigrid is ontzettend goed neergezet door Loes den Hollander. De wisselingen tussen het heden en verleden zorgen ervoor dat ze levensecht wordt (net als de rest overigens). Door de manier waarop het verleden en het heden elkaar in een hoofdstuk afwisselen, begrijp je haar doen en laten en je kunt niet anders dan sympathie voor haar voelen. Weinig begrip had ik voor Pa Fortuin (liefde maakt in zijn geval niet alleen blind, maar ook doof en stom), wat bezielt zo’n man om zo’n misbaksel thuis met de scepter te laten zwaaien? Ik kan me voorstellen dat de denkbeeldige vlag uitging toen Freddy het zwembad van heel dichtbij ging bekijken, allemachtig wat monsterlijk portret.
De schrijver van het manuscript denkt er heel anders over. Dat verhaal verweeft zich tussen alles door en laat een andere kant zien. Wie deze persoon is, blijft lang een raadsel en de verdenkingen verplaatsen zich continue. Er is geen nagelbijtende spanning in dit boek, maar zodra bij Sigrid de volgende hoofdstukken binnen kwamen…’oeh, wat zou er nu weer in staan??’. Dat wel!
Den Hollander gebruikt weinig woorden om veel te vertellen. Het plot wordt langzaam uiteengezet en zit uitstekend in elkaar; de ontknoping is geen verrassing, maar dat doet wat mij betreft niets af aan het leesplezier. Onderuitgehaald leest enorm prettig en je hebt het boek dan ook in no time uitgelezen. Een enorme aanrader, kan niet anders zeggen! 

Het laatste woord zal altijd voor mij zijn.

Leesplezier 4,5
Schrijfstijl 4
Plot 4
Originaliteit 3,5 
Psychologie 4
Spanning 3 

4 sterren voor Onderuitgehaald. 

Miriam  

Leave a Reply

  • (not be published)