Titel: Hart-SlagHart-Slag
Auteur: Joanne Carlton
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: september 2018 (Nederlandstalige versie)
Aantal bladzijdes: 476
Recensie: Manon

Auteur
Joanne Carlton, geboren en getogen in Vlaanderen, bracht onder haar Nederlandstalige auteursnaam Sandra J. Paul diverse Young Adults en thrillers uit, waaronder de Eilandenserie. In 2017 verscheen haar Engelstalige debuut Heart-Beat. Het boek mocht meteen op lovende reacties rekenen. Hart-Slag werd door Joanne zelf vertaald.

Achterflap
Laat elk moment tellen. Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart.
Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog resteert, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor publiek, te vervullen.
De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid.

Mijn mening
Het verhaal gaat over Sam en Jasper, twee hartsvrienden die door een tragedie in Sams jonge leven bij elkaar zijn gekomen. Sam heeft haar ouders al verloren toen ze een jaar of 9 was en Jasper heeft gezworen om vanaf die dag er voor haar te zijn. En die belofte heeft hij nooit verbroken.

Het verhaal speelt zich af als Sam 16 en Jasper 18 jaar is, beiden studerend aan de universiteit. Ook al is Sam vrij jong, zij is heel slim voor haar leeftijd en ook een beetje sociaal gestoord. Jasper is een gevoelige jongen, die alles over heeft voor zijn ouders. Zelfs een studie architectuur, iets wat hij diep in zijn hart niks vindt. Diep in zijn hart wil hij zingen en optreden voor mensen. De band tussen Sam en Jasper is heel hecht, maar ze hebben ook geheimen voor elkaar. Meer kan ik niet vertellen om niet al te veel weg te geven.

Al die tijd dring ik bij Jasper erop aan dat hij zijn geheimen blootlegt aan de buitenwereld, maar in werkelijkheid doe ik al jaren net hetzelfde.

Wat een gaaf boek was Hart-Slag! Vanaf het begin werd ik gegrepen door het verhaal en kon niet stoppen met lezen. Gewoonweg in twee dagen uitgelezen, dat zegt wel genoeg. Joanne schrijft met veel emotie; ik voelde mee met Jasper toen hij het onheilspellende nieuws kreeg. Wilde af en toe Sam door elkaar rammelen omdat ze Jasper soms zo pushte. De vriendschap tussen die twee was heerlijk om te lezen. Het werd nergens te klef of te zoetsappig, de schrijfster had een goede balans gevonden. Soms stonden er wel wat letterlijk vertaalde zinnen in, kan ook het Vlaams zijn, maar hoe verder je in het boek kwam, hoe minder het opviel. Kortom: het hele verhaal greep me aan, op het eind stonden zelfs de tranen in mijn ogen.

Het feit dat zijn dood nabij is, geeft hem vleugels. Er komt een nieuwe versie van hem naar boven die al jarenlang verborgen zit achter de onzekere jongen die hij altijd was.

Een aanrader voor de Young-Adult liefhebber die de aankomende winteravonden lekker op de bank wil wegkruipen met een roman, chocola en tissues.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Eindscore: 4,5 ster

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)