Een voor een

Titel: Een voor een
Oorspronkelijk: One by one
Auteur: Chris Carter
Serie: Robert Hunter #5
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Henske Marsman
Publicatiedatum: januari 2024
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Leontine

Cover
Een prachtige cover, helemaal in lijn met de andere delen.

Auteur
Chris Carter is van Italiaanse origine en werd geboren in Brazilië. Hij studeerde psychologie en criminologie in de Verenigde Staten en bestudeerde in zijn werk als psycholoog voor het Openbaar Ministerie van Michigan jarenlang de psyches van seriemoordenaars en psychopaten met een levenslange gevangenisstraf. In de jaren negentig speelde hij tien jaar gitaar in een rockband, maar hij verliet de muziek business om zich volledig aan het schrijven te wijden. De Crucifixkiller was zijn debuut. Een voor een is deel 5 in de serie van Robert Hunter.

Achterflap
Rechercheur Robert Hunter krijgt een anoniem telefoontje waarin hem wordt gevraagd naar een specifieke website te gaan. Als hij inlogt, komt hij terecht in een gruwelijke show die alleen voor zíjn ogen bedoeld is. De beller wil echter niet dat Hunter alleen maar toekijkt. Hij wil dat Hunter meedoet, en weigeren is geen optie: ‘Ik heb uw hulp nodig, rechercheur. Vuur of water? Speel met mij mee.’

Nog voordat Hunter en zijn partner Garcia hun onderzoek naar deze verknipte geest kunnen starten, krijgt hij een nieuw telefoontje. Een nieuwe website. Een nieuw slachtoffer. Maar deze keer heeft de moordenaar zijn spel geüpgraded naar een uiterst moorddadige live-realityshow, waar iedereen over de afloop kan meebeslissen…

Mijn mening
Als Robert Hunter een anoniem telefoontje krijgt, is hij verbaasd als hij de vraag krijgt om een website te openen. Wat hij daar te zien krijgt, is zonder meer gruwelijk te noemen. Het is de bedoeling dat alleen hij dit te zien krijgt. En niet alleen moet hij kijken, hij krijgt ook een keuze. En weigeren is geen optie. Dat is het begin van de grootste puzzel tot nu toe.

Ik heb uw hulp nodig, rechercheur. Vuur of water? Speel met mij mee.

Chris Carter windt er geen doekjes om. Al in de eerste paar hoofdstukken wordt de eerste moord gepleegd. En wat voor eentje. Robert Hunter moet een keuze maken tussen vuur of water. Wordt het slachtoffer omgebracht door vuur of door water?

Een voor een is een boek dat je bij de keel grijpt en niet meer los laat tot je het uit hebt. De hoofdstukken zijn relatief kort en bevatten altijd een soort cliffhanger waardoor je denkt: nog een hoofdstuk kan wel. Er gebeurt zoveel dat er continu een spanning hangt en jou op het puntje van je stoel houdt. Vergeet niet te ademen tussendoor!

[Het gezicht van de vrouw vertrok van de pijn. Ze kneep haar ogen dicht en opende haar mond om een gil te slaken die niemand kon horen, maar die iedereen zich wel kon inbeelden.]

Chris Carter schrijft heel filmisch. Je hebt continu het gevoel dat je erbij bent. Een voor een is tot nu toe het meest heftige deel van de serie. Een serie die absoluut niet bedoeld is voor tere zieltjes. Want elk detail blijft hangen. Je moet het van je af kunnen laten glijden en een stevige maag hebben. Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen hier slechter van slapen.

Chris Carter zet met Robert Hunter een interessant personage neer: een goed uitziende, intelligente man. Hij is gespecialiseerd in psychologie en kan mensen goed observeren. De ideale combinatie voor een rechercheur. Over Garcia krijgen we iets minder informatie. Toch leren we hem kennen als een hardwerkende rechercheur met hart voor de zaak. Zijn familie en vooral zijn vrouw Anna is zijn alles.

Chris Carter is een fantastische verhalenverteller. Hoe alle losse eindjes op magische wijze bij elkaar worden gebracht is fenomenaal. Een voor een is tot op de laatste bladzijde spannend (ook al weten we dondersgoed hoe het afloopt). Toch geeft de climax je ook stof tot nadenken. En wordt maar weer op een pijnlijke manier duidelijk dat het gedrag van de een het gedrag van een ander kan beïnvloeden.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Chris Carter behoort tot de absolute top in het thriller genre. Hij heeft mij geen minuut teleurgesteld. Ik kan niet wachten tot deel 6 in de schappen ligt.

Een voor een krijgt van mij 5 sterren.

Leontine

Recensie exemplaar ontvangen van HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)