Anna O

Titel: Anna O.                           
Auteur: Matthew Blake
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Arthur Wevers
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 428
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Matthew Blake studeerde Engels voordat hij aan het werk ging als speechschrijver voor het Britse parlement. Geïnspireerd door zijn voorliefde voor het werk van Agatha Christie en spannende boeken begon hij zelf met schrijven. Anna O. is zijn debuutthriller.

Achterflap:
Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar ‘Schone slaapster’, omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert.

Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Hij moet echter voorzichtig zijn in de behandeling van de spraakmakende verdachte, want hij leidt een leven vol geheimen.

Als Anna eindelijk tekenen van leven vertoont, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die de waarheid kent over die nacht, en Ben de enige die haar naar boven kan halen. En door wat er aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar…

Mijn mening:
Anna O. is een thriller waar de psyche van de mens centraal staat. Alles draait om het psychisch functioneren van Anna O. en het verloop van haar slaapziekte.

Bijna het gehele boek draait om psycholoog Ben waarvan verwacht wordt dat hij met zijn eigen ontwikkelde therapie Anna wakker krijgt en dit proces wordt uitgebreid beschreven.

Soms krijg je het gevoel een medisch verhaal te lezen, veel medische termen, psychische behandelingen, medische ontwikkelingen, en het verblijf in een instelling krijgt veel aandacht, dit had zeker wat minder gemogen. De ontwikkeling van het onderzoek staat te veel op de voorgrond waardoor de spanning een beetje wegzakt. Dit is jammer, want de insteek van het verhaal en de plot is zeer zeker goed bedacht, zo ook de uiteindelijke diagnose, om maar in medische termen te blijven.

De ontknoping was zeker verrassend, maar de weg ernaar toe was wat aan de ééntonige kant. Er zijn zeker interessante personages aanwezig, maar die krijgen te weinig ruimte om echt uit de verf te komen. Matthew Blake heeft zich te veel op Ben gefocust, dat is een gemiste kans.

Vanwege mijn medische achtergrond qua werk in de psychiatrie was het zeker een boeiend verhaal, ietwat ongeloofwaardig her en der, maar zeker interessant qua psychische ziektes.

De spanning had wat meer aanwezig mogen zijn maar Matthew Blake heeft mijn interesse zeker weten te prikkelen om door te lezen, het plot te ontrafelen en mijn nieuwsgierigheid over de uiteindelijke uitkomst te bevredigen. 

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 4

Anna O. krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)