Stormval

Titel: Stormval
Auteur: Tove Alsterdal
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: Januari 2022
Bladzijdes: 396
Recensie: Bianca

Over de auteur
Tove Alsterdal (Malmö, 1960) groeide op in het noorden van Zweden. Ze werkte enkele jaren in het psychiatrisch ziekenhuis Beckomberga, en maakte daarna carrière als journalist. Ze debuteerde in 2009 en schreef enkele zeer succesvolle thrillers. Stormval is haar zesde thriller en werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Achterflap
Een smalle weg kronkelt door de bossen, langs een spiegelgladde rivier, waarin de bergtoppen zich blauw weerspiegelen. In een opwelling slaat Olof Hagström af, verder het bos in, naar het ouderlijk huis dat hij meer dan twintig jaar geleden verliet. Het afgelegen huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond eindeloos aan het blaffen. Als Olof een kijkje in het huis neemt, vindt hij daar het levenloze lichaam van zijn vader, die met messteken is omgebracht.

Politierechercheur Eira Sjödin wordt op de zaak gezet, en Olof lijkt de enige verdachte. Ze herkent Olof, hij was ooit het middelpunt van een misdaad die het dorp jarenlang in zijn greep hield. Eira was negen jaar oud toen Lina Stavred werd vermoord. Olof was de veertienjarige jongen die de moord op Lina bekende. Hij was de jongen uit Eira’s nachtmerries.

Mijn mening
Stormval is het eerste boek van Tove Alsterdal dat ik lees en het smaakt zeker naar meer, een auteur die zeker in mijn favorieten auteurslijstje gaat passen. De manier van schrijven spreekt me enorm aan. Het verhaal laat je genieten van alles wat er in de omgeving te zien en te beleven is. Je proeft de sfeer van het gebied in Zweden waar het verhaal zich afspeelt.
Verder weet het verhaal je te raken door hetgeen sommige personages te verduren krijgen.
Vooral Olof is een personage waar je empathie voor gaat voelen naarmate het verhaal vordert, zodra hij zijn vader dood vindt wordt zijn verleden opnieuw opgerakeld.

Eira Sjodin, politierechercheur van beroep, wordt op de zaak gezet, maar zij lijkt meer persoonlijk betrokken dan ze zelf in wil zien. Ze is zelf in de buurt opgegroeid dus volledig op de hoogte van de verdwijning van Lina Stavred en Olof die hier toentertijd van beschuldigd is. Eira is een vrouw die in staat is haar vooroordelen los te laten, dat siert haar enorm. Langzaamaan wordt de dood van Olof’s vader ontrafeld maar dat lukt niet zonder het verleden los te laten.

Alsterdal weet drama en spanning mooi te combineren, het is geen verhaal waar de actie vanaf spat, juist niet, het is een verhaal wat laag voor laag afgepeld wordt en waarbij je
steeds meer mee gaat leven met de gedachten achter de misdaden.

Wat de uiteindelijke ontknoping wordt doet eigenlijk niet ter zake, je weet zo ongeveer wel waar het verhaal heen zal gaan, de verhaallijnen zijn niet totaal verrassend maar het is de weg ernaartoe die op een indrukwekkende manier beschreven wordt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot:3

Stormval krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)