Patterson

Titel: Hinderlaag
Auteur: James Patterson
Serie: Alex Cross #27
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noe
Publicatiedatum: juli 2020
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen: Alex Cross en The Women’s Murder Club. James Patterson woont en werkt in Florida.

Achterflap
Slechts enkele uren nadat Alex Cross en zijn partner getuige zijn geweest van de dood van een moordenaar die ze zelf hadden opgepakt, wordt Cross opgeroepen bij de plaats delict van een copycatmoordenaar. Op het lichaam is een briefje bevestigd: ‘Je hebt het weer vreselijk verprutst, dr. Cross. M.’

De geheimzinnige ‘M’ lokt Cross weg uit Washington naar plekken waar eerder moorden zijn gepleegd; cold cases waarvan de gelijkenissen langzaamaan zichtbaar worden, en die bovendien refereren aan geheimen uit de familie van Alex Cross zelf.

Het wordt duidelijk dat ‘M’ maar op één ding uit is. En als de moordenaar dat zou lukken, zou Cross’ leven niets meer waard zijn.

Mijn mening
Hinderlaag is inmiddels alweer het 27ste deel in de Alex Cross-serie van Patterson. Zoals we gewend zijn van Cross komt hij ook nu weer in moeilijkheden. Deze keer door een al opgeloste zaak. Maar wat Cross zich af gaat vragen hierdoor, is of de zaak eigenlijk wel echt opgelost is? Want wie is toch die verrekte ‘M’ die hem steeds blijft tarten en hem het leven zuur maakt? Wanneer er meer lijken tevoorschijn komen en het gezin van Cross langzaamaan ook steeds meer gevaar dreigt te lopen, besluit Cross dat het nu maar eens afgelopen moet zijn.

Net als de voorgaande delen met Alex Cross in de hoofdrol is ook dit weer een prima te lezen, zeer vlot en eenvoudig geschreven boek. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door het boek heen vliegt en het in no time uit hebt. De personages zijn al zo vertrouwd dat je na het lezen van een paar bladzijden alweer direct meegaat in hun verhalen en levens. Nieuwe personages worden maar minimaal uitgewerkt. Wat mij wel opviel, en waar ik ook erg verbaasd over was, was de manier van reageren van Bree, de vrouw van Alex, wanneer er binnen het gezin wat voorvalt. Voor mijn gevoel reageerde ze hier erg koeltjes op, ik zou in haar plaats in alle staten zijn geweest.

De plot is spannend genoeg met voldoende wendingen om je geboeid verder te laten lezen. Maar het is zeker geen nagelbijtende-op-het-puntje-van-je-stoel-thriller. Wat mij wel opviel was dat er minder werd geschoten en wat minder bloed vloeide dan in de voorgaande boeken. Wat betreft het schieten, positief, voorgaande delen leken soms meer actiefilms dan thrillers. Bloed mag er van mij altijd rijkelijk vloeien (nee ik ben geen psychopaat).

Al met al een prima en vlot te lezen boek, maar verwacht geen hoogstaand, goed uitgewerkt verhaal met personages waarin je je volledig kunt inleven. Zeker als je nog geen voorgaande delen met Cross hebt gelezen kan ik mij heel goed voorstellen dat je het nodige mist.

Spanning: 3,5
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Hiermee kom ik op een ruime 3 sterren voor Hinderlaag.

Amanda

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)