Als je van mij bent

Titel: Als je van mij bent
Auteur: Michael Robotham
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Daniëlle Stensen
Publicatiedatum: Oktober 2021
Aantal bladzijdes: 399
Recensie: Bianca

Over de auteur:
De Australische journalist Michael Robotham (1960) reisde jarenlang de wereld rond en maakte reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Van zijn hand verschenen de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Het verlies, Nachtboot, Gebroken, Zeg dat het je spijt, Door mijn ogen, Leven of dood en Sluit je ogen. Zijn werk is bekroond met de Ned Kelly Award.

Achterflap:
Philomena McCarthy heeft altijd moeten vechten om dat te worden wat ze het liefste wil: inspecteur bij de Metropolitan Police. Maar als dochter van een beruchte Londense gangster wordt haar integriteit continu in twijfel getrokken, ook al heeft ze alle banden met haar vader verbroken. Dan wordt ze op een dag opgeroepen bij een melding van huiselijk geweld en weet ze daar een jonge vrouw veilig te stellen. Tempe Brown blijkt de vriendin te zijn van een zeer gewaardeerde en onderscheiden collega rechercheur die vreemd genoeg al met meerdere meldingen van huiselijk geweld is weggekomen.
Phil is vastbesloten om Tempe te helpen en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Maar is Tempe wel wie ze zegt dat ze is? En waarom duikt ze onverwachts steeds weer bij Phil in de buurt op?
Wanneer een journalist die onderzoek doet naar Phils vader dood wordt gevonden in de Theems en Phil als verdachte op non-actief wordt gesteld, is er  niemand meer die ze kan vertrouwen.

Mijn mening:
Michael Robotham is een thrillerauteur die wereldwijd bij alle thrillerlezers wel bekend is, vooral de Joseph o’Loughlin serie wordt door velen verslonden, maar ook zijn standalones vallen zeker in de smaak. Daar is Als je van mij bent er ook eentje van. Waar ik de serie rond Evie Cormac, waar inmiddels twee delen van verschenen zijn, tegen vond vallen steekt Als je van mij bent met kop en schouders boven het maaiveld uit.

De woorden: Doof mijn ogen uit, ik zie je staan, schroei mijn oren dicht, ik hoor je spreken. Zelfs zonder voeten kan ik tot je gaan, zelfs zonder mond nog zal ik om je spreken zijn hier alles zeggend, daarmee begint deel een en vervolgens word je meegetrokken in een psychologische thriller waarin je ervaart wat manipulatie met je kan doen.

Robotham weet maatschappelijke thema’s zoals huiselijk geweld, misbruik, stalking en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen te infiltreren in een spannend verhaal waarin je ervaart hoe sneaky en geraffineerd dit soort praktijken vorm krijgen en zich gaandeweg ontwikkelen.

De schrijfstijl van Robotham is direct maar wel met een integer tintje, hij richt zich op de uitwerking van de personages, de manier waarop zaken plaatsvinden en vertrouwen wordt gewonnen is goed uitgewerkt, vooral het geduld wat men hiervoor nodig heeft is ruimschoots aanwezig. De plot is een uitgestippelde route, je weet als lezer welke kant het op zal gaan maar dat maakt het verhaal niet minder spannend of aantrekkelijk, sterker nog, je zou zelf in willen grijpen om erger te voorkomen, het inlevingsvermogen is enorm.

Robotham heeft met Als je van mij bent een standalone afgeleverd die vast weer meer fans op gaat leveren., en mocht je net als ik de Evie Cormac-serie  van mindere kwaliteit vinden, geef dit boek dan toch een kans, je zult niet teleurgesteld worden.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Plot: 4

Als je van mij bent krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)