Titel: President VermistPresident Vermist
Auteur: Bill Clinton & James Patterson
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Leontine

Cover
Het is snel duidelijk dat het om een boek gaat over de Verenigde Staten van Amerika. Op de cover staat het Witte huis afgebeeld. Verder zijn de namen van de auteurs en de titel vrij groot vermeld.

Auteur
Bill Clinton (1946) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de 42e president van de Verenigde Staten van 1993 tot 2001. Eerder schreef Clinton al enkele non-fictie boeken waaronder Back to work (2011) over de toekomst van de Verenigde Staten, en My Life (2004) waarin hij terugblikt op zijn leven inclusief de ups en downs in zijn politieke carrière. Hij debuteert als thrillerauteur met President vermist.

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van een groot aantal thrillers, zowel in een serie als losstaand. Minder bekend in Nederland is dat hij ook een groot aantal boeken voor tieners en jongvolwassenen schreef.
Patterson debuteerde in 1976 met het boek The Thomas Berryman number, waarmee hij de Edgar Allan Poe Award won voor het beste debuut. Inmiddels is hij een van de bestverkopende auteurs ter wereld, met meer dan driehonderd miljoen verkochte exemplaren op zijn naam.

Achterflap
Het Witte Huis is de thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt?

President vermist is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. President vermist is dé thriller van het jaar, een confrontatie met de duistere dreigingen van vandaag de dag, met de hoogst mogelijke inzet.

Mijn mening
President Vermist wordt verteld vanuit de ik-vorm, de president van de US. Deze wordt geconfronteerd met de lastigste zaak uit zijn leven. Wie kan hij vertrouwen? En wie niet? We zijn in de afgelopen 20-30 jaar afhankelijk geworden van een machtig medium, maar wat als dat er niet meer is?

Met details die alleen een president kan weten en suspense die alleen de meest succesvolle thrillerauteur ter wereld kan leveren.

Dat is een uitspraak dat mijn interesse wel wekte. Ik was heel benieuwd hoe Clinton & Patterson het zware van politiek zou vermengen met het spannende van een thriller. In eerste instantie had de politiek wat de overhand. We komen terecht in een hoorzitting waar de president centraal staat. Tientallen namen passeren de revue, van medewerkers van het Witte Huis tot operaties die in het verleden gedaan zijn. Iets te veel details worden er in het eerste deel besproken. Zo veel dat ik een paar keer gedacht heb om het boek aan de kant te leggen.

Wanneer de president op eigen houtje actie onderneemt, loopt het uit de hand en worden er meerder mensen op straat neergeschoten. Vanaf dat moment begint de actie in het boek en wordt het interessanter om te lezen. Politiek en spanning worden daarna goed vermengd, al zakt de spanning af en toe wel wat weg.

Schakel de leider uit, en de hele groep raakt in paniek.

De hoofdpersonen in het boek blijven allemaal een beetje vlak. Het gaat om de president en zijn gevolg. Meer dan dat hij zijn vrouw verloren heeft en een dochter heeft, komen we niet te weten. Voor het verhaal maakt dit echter weinig verschil.

Jammer is wel dat er een aantal kleine foutjes in het boek is geslopen dat qua timing en historische gebeurtenissen nèt niet klopt. Het plot is origineel en angstaanjagend reëel. En net wanneer je denkt “dit is het”, is daar een plotwending. Of die verrassend is, laat ik in het midden. Daar had het boek wel moeten stoppen. De laatste 30 bladzijden zijn wat mij betreft overbodig.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Daarmee kom ik uit op 3,5 ster voor President Vermist.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)